Идеята бе лансирана първо от Гергана и Соломон Паси в “24 часа”

От есента на 2024 година всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати в ЕС ще използват еднакво зарядно USB от типа С. За това се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС, постигайки временно споразумение за променената директива за радиоелектрическото оборудване. Решението, което е първо подобно в света, се приема като най-голям удар за американския гигант “Епъл”, който защитава технологията си за зареждане “Лайтънинг” и се противопоставяше яростно на подобни инициативи.

Идеята за общото зарядно лансираха първо в “24 часа” Гергана и Соломон Паси на 29 май 2008 г. със статията “ЕС, GSM и САЩ”. С нея започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони.

“Мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, които се презареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB-C порт независимо от техния производител”, пише в прессъобщение на парламента.

По данни на преговарящите от ЕС решението ще даде възможност на

потребителите да спестят до 250 млн. евро годишно

от ненужни покупки на зарядни устройства.

Факсимиле от статията на Соломон и Гергана Паси в “24 часа”.
Факсимиле от статията на Соломон и Гергана Паси в “24 часа”.

Смята се, че изхвърлените и неупотребяваните от тях представляват 11 хиляди тона отпадъци годишно.

Гергана Паси също коментира решението във фейсбук.

Една студена вечер през 2008 г. Ресторант в София и две паднали батерии на телефоните ни със Соломон Паси без друга удобна възможност за връзка с външния свят. (Тогава всеки телефон - Nokia, Ericsson, Sony и пр., се радваше на свое уникално зарядно, а на пазара имаше повече от 30 различни модела). Ето в такива условия се роди идеята ни за универсално зарядно устройство, в която към онзи момент повярваха само Гюнтер Ферхойген (тогава вицепрезидент на ЕК, отговарящ за европейската индустрия) и вестник “24 часа”, който публикува нашето отворено писмо до ЕК месец по-късно. Именно Ферхойген в отговор на нашето писмо стартира преговорите с европейската индустрия и подписва MoU през 2009 г., след който момент започна реалното въвеждане на единното зарядно устройство. С него се спестиха милиони тонове емисии въглероден диоксид и гигантски електронен отпадък. За съжаление, компаниите (най-вече Apple) не предложиха задоволително второ споразумение след изтичане на срока на първото през 2018. И днес ЕК и ЕП излизат вече със законодателен акт... От който връщане назад няма да има... Днес е друго време - светът е в съвършено различен технологичен момент, но е добре да си припомним, че единното зарядно устройство е първият български принос към Зелената сделка на Европа, след като България се присъедини към ЕС, написа Гергана Паси.

“Европейските потребители ще могат да използват едно зарядно устройство за цялата си преносима електроника – важна стъпка за увеличаване на удобството и намаляване на отпадъците”, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

След лятната ваканция Европарламентът и Съветът на ЕС трябва да одобрят официално споразумението, преди то да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС. То ще влезе в сила 20 дни след това, а разпоредбите му ще започнат да се прилагат след 2 години.

Лаптопите също ще трябва да бъдат адаптирани към тези изисквания,

но до 40 месеца от влизането им в сила.

Новите правила няма да важат за продуктите, които ще бъдат на пазара преди това.

Миналата година, когато Еврокомисията за първи път излезе с директива за единно стандартизирано USB-C устройство, производителят на iPhone предупреди, че подобен ход на ЕК би навредил на иновациите, тъй като в милиардите смартфони на компанията се използва персонализиран порт за зареждане от друг тип (така наречения Lightning).

“Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света”, заявиха тогава пред Би Би Си от “Епъл”, уточнявайки, че възнамеряват да постигнат въглеродна неутралност за своите устройства до 2030 г.

В същото време много телефони, опериращи с Android система, се предлагат все още с USB micro-B портове за зареждане, макар че производители като Samsung и Huawei вече са преминали към по-модерния стандарт USB-C и произвеждат своите смартфони от висок клас точно с такъв конектор, който е желан от ЕК.

Новите модели на iPad и MacBook също използват зареждачки с USB-C.

Промените ще се прилагат към порта за зареждане на тялото на устройството,

докато другият край на кабела, свързан към щепсел, може да бъде USB-C или USB-A.

Само допреди 4 г. около половината от зарядните устройства за мобилни телефони, продавани в ЕС, са били с USB micro-B конектор. Със зарядно тип USB-C са били 29%, а 21% - с Lightning конектор.

Решението за единното зарядно ще се прилага за смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими тонколони, ръчни конзоли за видеоигри. Еврокомисията също така смята да стандартизира бързите скорости на зареждане.

Борбата за общ стандарт се окуражава от изследвания и изчисления, че изхвърлените и неизползваните кабели за зареждане генерират повече от 11 000 тона отпадъци годишно. За една година в ЕС се продават близо 420 млн. мобилни телефони и други преносими електронни устройства. Според изследванията всеки притежава около три зарядни за мобилни телефони, от които редовно използва две.

По времето, когато на Соломон и Гергана Паси им хрумва да наложат и да се борят за идеята за общо зарядно, има повече от 30 различни зарядни устройства, докато сега повечето модели се придържат към три модела - USB-C, Lightning и USB micro-B.

Повечето наблюдатели са убедени, че наличието на един общ стандарт за зареждане би било победа за здравия разум в очите на потребителите.