Можем да не бъдем твърде скромни въпреки трудностите и обстоятелствата, през които преминаваме. За мен е вдъхновяващо, че младежите искат да ни заведат до икономиката. Наше общо задължение е да осъществим такива идеи. Живеем в кризисни времена, не е свършила пандемията, а нахлуването на Русия в Украйна създаде хуманитарна трагедия и повиши глобално цените на храните и енергията. Ние сме в климатично спешно положение и трябва да спазваме целите от Париж, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер по време на международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

По думите му може да ни остават само няколко години, за да избегнем най-лошото. "Тези предизвикателства изискват огромни инвестиции и не можем да се крием зад никое от тях. В Европейската инвестиционна банка ние сме се ангажирали в нашата работа с България и другите държави членки, за да се извършват такива необходими инвестиции и да преодоляваме такива предизвикателства", категоричен бе той.

В момента за Украйна се пренасочват средства от Европа, които не могат да се усвояват в момента по една или друга причина, но могат да се пренасочат към такива нови проекти, свързани със зеления преход, подчерта Хойер.

"Агресията на Русия доведе до срив в световната енергийна система. Изведе на преден план и зависимостта на Европа от доставките от Русия. Трябва да преодолеем тези затруднения и да извършим инвестициите бързо", добави президентът на ЕИБ.

"Ние решихме, че до 2022 г. всички финансирани от нас проекти трябва да отговарят на заложените в Париж цели. ЕИБ е сред най-големите инвестиционни банки в света, т.е ние имаме политически оформена цел и трябва да я спазваме, когато реализираме нашите инвестиции, а те досега бяха за над 1 трилион евро", допълни Хойер.

Той обърна внимание, че трябва да се работи за инвестициите, насочени към намаляване на зависимостта по отношение на енергийните доставки. "Особено в този момент, когато европейците са в неблагоприятно отношение, ние сме няколко години напред, когато говорим за зелените енергии. Не трябва обаче да си затваряме очите за трудностите. Не всеки миньор във въглищна мина ще се превърне в експерт по чиста енергия. Работим за разчитането на нов кредит за зеления преход. Ние се включваме в проектите за справедлив преход, като предоставяме консултантски услуги", каза още той.

Според Хойер бизнесът също трябва да подкрепя проектите, свързани със зелената енергия, за да бъде постигнат успех.
"Понякога имаме нужда да търсим пари на отворения пазар и трябва да убедим инвеститорите да ни ги дадат. Нещата трябва да са изчистени и ясни технически. Тоест да се финансират само проекти, които са устойчиви в технологично отношение. Ние работим за подпомагане на по-бързото осъществяване на зеления и цифровия преход", заключи президентът на Европейската инвестиционна банка.

"Възможности съществуват, така че можем да се възползваме от тях". С този цитат от Елин Пелин илюстрира визията си за зеления преход еврокомисарят по "Сближаване и реформи" Елиза Ферейра по време на участието си в срещата. .
"Трябва да мислим за планетата - как ще я спасим, да подобряваме ситуацията, да мислим как да я подобрим дългосрочно", посочи тя.

"Климатът и енергийният преход, иновациите и инвестициите са всички ключови компоненти на нашия колективен просперитет. Но, за да сработи този просперитет, той трябва да бъде разпространен и споделен. Ето защо преходът трябва да бъде справедлив или просто да няма преход", коментира Ферейра и отговори на думите на президента Румен Радев:
"Както казахте, трябва да запазим доверието на хората и обществото по отношение на Зелената сделка".

По думите на Ферейра България е в добра позиция да разбере това, сблъсквайки се с тези предизвикателства едновременно.

"В тези несигурни времена е важно да знаем, че в такива беди, нашето най-голямо предимство, нашият щит е Съюзът и нашето задължение да не изоставяме никого", подчерта еврокомисарят по "Сближаване и реформи".

"България измина дълъг път, откакто беше приета в ЕС. Конвергентният двигател на кохезията активно подпомага икономиката да настигне - бавно, но устойчиво, останалата част от ЕС, с комбинирана инвестиция от около 15 милиарда евро през последното десетилетие и половина. През този период БВП на глава от населението в България се е увеличил с около 16%, което е нараснало от 39% от средното за ЕС през 2006 г. до 55% през 2020 г. Благодарение на вашите усилия сега през 2022 БВП се повиши", допълни Ферейра.

Еврокомисарят обясни, че за съжаление този растеж не е равномерен във всички региони на страната.
"Югозападния регион се доближава до средното за ЕС с 92% от БВП на глава от населението, като София е силен двигател на икономиката, а други региони изостават значително - особено в северната част на страната, където доходът на глава от населението остава малко над една трета от средното за ЕС", отбеляза Ферейра.

По думите ѝ е важно траекторията на сближаване с останалата част от ЕС да е балансирана с регионален растеж.
"Това са реални усилия, а не думи - изграждане на постижения, които са солидни и устойчиви".

Тя обяви, че отново ще усети европейската солидарност - "17 милиарда евро безвъзмездни средства от Кохезия и Механизма за възстановяване и устойчивост ще са налични за модернизиране на страната, подкрепа на иновациите, декарбонизация и енергийна сигурност.

"Само кохезионната политика ще инвестира около 11 милиарда евро в България и особено в развитието на най-изоставащите български региони в периода 2021-2027г. В Споразумението за партньорство в процес на преговори са 2,4 милиарда евро за инвестиции, свързани с климата, включително 27% дял от енергията от възобновяеми източници", обясни Ферейра.

"JTF в България ще отдели 1,3 милиарда евро за справяне със социално-икономическите последици на прехода, фокусиране в най-засегнатите региони - Перник, Кюстендил, Стара Загора, да ги подкрепи в прехода към икономика с нулеви въглеродни емисии", добави тя.

Да цитирам любим писател на много поколения българи, Елин Пелин, "Възможности съществуват, така че можем да се възползваме от тях". На тази амбициозна задача за използване на възможностите на тези множество преходи можете да разчитате на подкрепата на Европа можете да разчитате на подкрепата на политиката на сближаване и лично на мен, каза още Ферейра.