Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер публикува видео във фейсбук, в което отчита работата на министерството за първите си 6 месеца. Тя се концентрирахме върху подкрепата за българските малки и средни компании, както и за привличане на инвестиции, насърчаване на високотехнологични и конкурентни производства, борба с корупцията, а оттам и повишаване на доходите и връщането на правовата държава.

Ето какво гласи още отчета на министър Лорер:

По европейските програми:

Създадохме програма за енергийна ефективност, по която 1000 компании ще получат грантови средства, за да намалят сметките си за ток. Работим вече активно с МВР и ДАНС, за да имаме по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

По Плана за възстановяване и устойчивост:

Изработихме и до месец ще стартира първата процедура за 260 млн. лв., които ще бъдат достъпни за технологична модернизация на българските фирми.

Обърнахме посоката в Българската банка за развитие:

Преди там се раздаваха кредити само на любими компании от много милиони, сега вече няма нужда да познаваш човек в ББР, за да получиш кредит. Банката отпуска кредити по програми само на малки, средни и стартиращи компании и вече е на печалба от 19 млн. лв. за първото тримесечие.

През Фонда на фондовете:

Обявихме нови 96 млн. лв. по изключително успешната програма за Възстановяване, за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции, трансформация и растеж за българските малки и средни компании. С помощта на тази гаранция ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 250 млн. лв., така българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити без обезпечение.

Активизирахме подкрепата за стартъпи:

Към края на първото тримесечие 170 български стартиращи компании са получили финансиране чрез инструментите на Фонда. България вече има своя първи т.нар. еднорог - високотехнологична стартираща компания, оценена от инвеститорите на повече от 1 млрд. долара.

Тук вече е правилното място за високотехнологични инвестиции, където компании да създадат своето умно производство и развойни центрове

След срещи с потенциални инвеститори, инвестиции за над 300 млн. лв. са обявени от началото на годината. Отделно от това, само по Закона за насърчаване на инвестициите сме насърчили 7 компании с инвестиции за над 130 млн. лв., които ще създадат над 1300 работни места. Неслучайно, по данни на БНБ, чуждестранните инвестиции за първото тримесечие се увеличават 4 пъти спрямо миналата година.

- Организирахме над 20 бизнес форума, на които български компании да намерят чужди партньори за своя износ. Експортът за първите 3 месеца на България е рекорден

- Активизирахме сътрудничеството между бизнес и образование

Стартирахме първия институт в България за изкуствен интелект, съвместно с два от водещите институти от Швейцария. Така страната ни ще има истински топ специалисти на световно ниво и ще можем да развиваме младите хора у нас.

Подписахме споразумение с Европейската космическа агенция:

Българските фирми ще могат да участват активно в космическата индустрия на Европа. Микро, малките и средни предприятия и научноизследователските организации в страната ще участват в създаването на нови космически технологии, приложения и учебни програми за космическо инженерство.

- Вече сме член на инвестиционния комитет на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и това дава увереност на чуждите инвеститори у нас. Това е ясен знак за международната инвеститорска общност за стабилната и предвидима среда в България, което се очаква да доведе до засилен интерес от страна на потенциалните инвеститори и нови възможности за инвестиции, които да се осъществят в страната

- Продължаваме подкрепата за българската икономика, за да остане конкурентоспособна въпреки кризите. Брутният ни вътрешен продукт нарасна с над 4% през първото тримесечие, индустриалната продукция достигна рекорд за всички времена. В българската икономика се върнаха средства, с контрол и с фокус

- Бюджетните дефицити са в рамките на предвиденото, изхарчените излишъци са за пенсии и енергийни компенсации, а общата задлъжнялост на страната е по-малка спрямо миналата година. България се откъсна от руския газ. Европейската комисия прие българския План за възстановяване и устойчивост

- България получи покана да започне преговори за членство в ОИСР, уверено тръгнахме по пътя към Еврозоната, имаме вече и реален шанс за Шенген

- Получихме одобрение от ЕК за 13 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Финализирахме и споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции и новата серия програми, на обща стойност 22 млрд. лв. по новия програмен период до 2027 г.