Най-голям удар понесоха технологичните компании

Тежка се оказа тази седмица за фондовите борси, които се сринаха заради рязкото затягане на паричната политика на централните банки и вдигането на лихвите.

Все пак в петък водещите пазари в Европа се опитаха да внесат лек оптимизъм и откриха търговската сесия на зелено. Акциите в Лондон растат с 0,43%, във Франкфурт - с 0,61%, а в Париж - с 0,58 на сто.

Това обаче не успокоява инвеститорите, които все още се опасяват, че световната икономика може да влезе в спиралата на рецесията.

Лекото покачване в петък не компенсира загубите от края на предишния ден, които достигнаха между 2,4 и 3,3% в Европа. Причината беше неочакваното значително увеличение на лихвения процент от Швейцарската национална банка в четвъртък за пръв път от 15 години. Ден по-рано Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото лихвено увеличение от 1994 г. насам. Английската централна банка също направи най-дългата серия лихвени повишения от 25 г. насам.

Така борсовите индекси на “Уолстрийт” в четвъртък паднаха - широкият измерител S&P 500 се понижи с 2,98%, а технологичният показател Nasdaq Composite - с 3,54%. Това доведе до спад на акциите на редица компании. Например “Тесла” изтри 6,09% от капитализацията си, “ПейПал” - 5,02%, а “Амазон” и “Нетфликс” - по над 4 на сто.

Низходящата тенденция в последната седмица се наблюдава във всички сектори, като технологичните акции намаляха най-много - с над 4,4 на сто. Разпродажбите им в момента са на много високо ниво.

За сметка на това обаче цената на златото нараства - в четвъртък то поскъпна с 10,8 долара до 1830,4 долара за тройунция.

Оказа се, че повишаването на лихвите от големите банки подкрепя и криптопазара, който втори пореден ден отчита повишение. Биткойнът нарасна в петък с 1,8% до 21 036 долара, след като се вдигна с други 2,8 на сто в края на търговията в четвъртък.

Така за последните четири седмици биткойнът е спечелил общо 27,93%.