Работодателите искат служители с лидерски качества, комуникативни и с умения за работа в екип. По-важни са им от техническите възможности, на които ще ви научат

През лятото повечето хора пълнят профилите си в социалните мрежи със снимки и видео от морето. Показват в реално време как трупат тен, с какъв бански са, всяка порция храна, която хапнат и коктейлите, които пият. Има обаче и такива, които използват лежерните почивни дни, за да добавят допълнителна квалификация в профила си в LinkedIn. Най-умното нещо, което може да направите през лятото не е да ходете на плаж, а да се запишете на някой курс, с което да повишите квалификацията си. Задала се е стагфлация, ще има експлозия на безработицата и ще се търсят хора с повече и различни умения. Не мислете дълго в какво да инвестирате - най-добре в себе си.

Заради дългия ден всеки може да изкара ускорен езиков курс от 18 до 21 часа два пъти седмично. За по-заетите има опция и за уикенда. Предлагат се и ежедневни курсове, с които за едно лято човек може да се сдобие с ниво В2 по италиански език например, при това почвайки от нулата.

Срещу 300 лева, колкото е уикенд на морето, а за уроците може и на вноски, в групови занимания ще ви научат как да се представите на италиански, колко е часът и какви дейности извършвате, както и да опишете човек и предмет. Ще сте наясно и с италианските градове, защо не бива да стъпвате във Флоренция с фланелка на “Ювентус”, особено с името и номера на сръбското чудо Душан Влахович.

Свободно ще боравите с мъжки и женски род, единствено и множествено число, няма да се притеснявате, че прилагателните се слагат след съществителните. Ще овладеете и трите спрежения на глаголите в сегашно време, включително неправилните “съм” и “имам”. Накрая ще държите изпит, след който се дава международно признат сертификат. А за по-малко от половината цена може да изкарате курса онлайн, като гледате видеата в удобно за вас време. Нищо не пречи дори да се явите по-рано на изпита, ако сте достатъчно уверени в способностите си.

Поради голямото разнообразие мнозина се чудят кой точно курс да изберат. Докато ориентировката за нивата е лесна, дори има входни тестове, трудността е в коя школа да отидете. Специалистите съветват да изберете такава, която изрично упоменава какъв сертификат ще ви издаде. “Това се гледа от работодателите”, посочва Крум Стойнов, експерт по подбор на персонала в световната финтек компания “Пейнетикс”.  Улеснени са служителите, чиито компании им предлагат определени курсове за бизнес или технически ориентиран език, казва Марина Вълкова, която като Еmployer brand specialist в Devexperts се занимава с подобряване имиджа на компанията сред собствените ѝ служители. Обученията са един от основните инструменти в арсенала на Вълкова. Крум Стойнов е експерт по подбор на персонал.

Крум Стойнов е експерт по подбор на персонал.

Предимство са преподавателите от държавата, на чийто език ще се обучавате. Някои школи по английски разполагат с преподаватели от Англия, САЩ и дори Шотландия, за да демонстрират разликите в говора.

“Още на интервюто ни прави впечатление дали човек е бил обучаван от преподавател, на когото това е майчин език”, пояснява Стойнов. Друг ориентир може да е школата да е специализирана само в обучението по съответния език. Някои посолства и културните центрове към тях също предлагат езиково обучение на съвсем конкурентни цени. Недостатъкът е, че курсовете са сутрин. Именно часът на лекциите е друг фактор от значение. Както и дали онлайн са само видеа, или има и интеракция в реално време с учител. За някои е важна също локацията на школата - да е близо в вкъщи или до офиса.

Такова място, особено за работещите в центъра на столицата, е Софийският университет. В него има редица курсове от най-различен, а и допълващ се характер. Освен езиковите има и такива с практическа насоченост. Някои дори са съчетани - като тези за учители по съответния език, както и квалификация за педагог, с която човек може да почне работа в училище. Предлагат се и обучения за организационна, трудова, социална и педагогическа психология. За да се запише в тях, кандидатът трябва да има висше образование.

Няма такова изискване за квалификационни курсове по Public Relations and Advertisement; радиожурналистика, телевизионна журналистика, както и школа по репортерско майсторство.

Ако не ви пречи да се разходите до “Овча купел”, то програмата на Нов български университет е доста по-богата от тази на СУ.

Има дори курсове по сомелиерство, допълнителни квалификации за учители и даже курсове по керамика и сомелиерство. Някои от обученията се водят на чужди езици. НБУ предлага и лятно бизнес училище.

Сред най-желаните допълнителни квалификации попадат различни компютърни умения, посочва Стойнов. Курсове по базово програмиране има из цялата страна. На места дори фирмите, които ги водят, предлагат работа на най-добре справилите се или директно на отличника на випуска. Един от най-известните центрове за компютърна квалификация в страната пък е подготвил 11 курса през лятото. Те са специализирани и са с продължителност от по 1 месец. Издават и диплома, която е добре приета в бизнес средите. Някои от онлайн обученията са безплатни, плащат се само 50 лева за изпита, други са с цени до 290 лева. На всеки е написано и съответното ниво, което желаещият трябва да притежава, преди да се запише. Макар и онлайн, се провеждат уроци в реално време чрез видеоконферентна връзка.

Най-търсени в сферата на информационните технологии са курсовете, които позволяват човек да работи като QA (Quality assurance - Контрол на качеството - от англ. ез). “За позицията се изискват минимални познания по програмиране, което не е в служебните задължения на човек. Същевременно почти всяка IT компания я има, а на много места си имат тестери, което елиминира всякакви сложности”, обяснява интереса Стойнов. И дава пример. “Аз работя в технологична компания. В момента търсим QA и само за седмица интервюирах петима души, които са завършили такива курсове”. Интересът се обуслява и от заплатата, която е доста прилична, макар и ниска за сектора - около 3000 лева чисто.

Кулинарните блогъри и влогъри са причината почти да няма курсове по готварство.

Кулинарните блогъри и влогъри са причината почти да няма курсове по готварство.
Хит на пазара са и различни обучения, свързани с финанси. Те са многообразни. Има такива за лични средства, както и за съставяне и ръководене на фирмен бюджет. Повечето обаче са на тема инвестиции в акции, облигации и различни ценни книжа. Цените рядко надхвърлят 100 лева, но и почти не се срещат присъствени курсове, както и такива с интеракция в реално време с преподавател. Сертификати се дават дори само за завършване на курса, а някои фирми предлагат съдействие в намиране на работа след това.

Едва няколко са курсовете по боравене с криптовалути. Те са едномесечни, съсредоточават се върху обяснението зад технологията блокчейн, която изгражда дигиталните пари. Научава се разликата между различните валути, както и груб опит за правене на прогнози за цената. Дават се и съвети какви машини трябва да има човек, за да може да добива криптовалути и за кои конкретно са подходящи. Обяснява се и колко машини трябват, за да си избие човек разхода, включително за електроенергия, както и необходимостта от специално охлаждане, понякога водно.

Други избират курсове за управление на времето. Макар и непряко, те също са полезни в работата.

“Това показва, че човек иска да е по-ефективен, а подобно нещо се цени от работодателите”, казва Стойнов. Експертът добавя, че това са най-подходящите курсове за специалисти, които са на върха в кариерата и уменията си и могат само да повишат продуктивността си. Други се спират на уроци за повишаване на паметта, и дори за водене на интервю за работа. Там курсовете са разделени на такива за работодател и за служител.

И докато някои търсят умения, с които да подобрят или сменят работата си, други избират уроци, свързани с хоби. Курсовете по грънчарство са евъргрийн, тези по музикални инструменти - също. Набират популярност уроците по стребла и обучението с различен вид оръжие. А има и доста за разрешително за притежание/носене на пистолет. Те са двудневни, цената е 220 лева за 250 куршума в различен калибър. Има и такива с по 400 изстрела за 30 лева отгоре. Почитателки имат и уроците за гримиране.

Липсват обаче курсове по готварство. Причината да са кът е, че кулинарните блогове и влоготе са най-популярни в българското уеб пространство. Така се намират единици, които се записват на уроци по специфична кухня, например тайландска. 

Вечно желаещи има и за шофьорски курсове. Някои тепърва изкарват книжка, други добавят нова категория към свидетелството си. Особено популярни са курсовете за възстановяване на точки, които често биват отнети заради нарушения. “Някои фирми насърчават служителите си да изкарат книжка и я плащат. Така човек вижда, че компанията се грижи за неговото развитие не само като работник”, казва Вълкова.

И макар хората да се съсредоточават върху курсовете за различни професионални умения, оказва се, че работодателите в последните 2 години търсят друго.

“Фирмите искат хора със софт скилс - уменията да комуникира, да изпитва емпатия и да работи в екип. Това стана по-важно от професионалните качества, на които компаниите могат да ви научат. А самото ви умение да комуникирате и работите в екип означава, че не само имат специалист, който върши работа, но и повишава качеството на труда на колектива”, базира отговора си на лични наблюдения и опит в подбора на персонал Стойнов.

Образователните фирми са се усетили и вече предлагат подобни обучения. Сред тях са такива за невербална комуникация, работа в екип, лидерство и други подобни. Това са ключови умения, казва Стойнов. Той преценява кандидата още от момента, в който му подава ръка и сяда на стола. Влияние оказва и дали приема предложеното кафе. “Ако го направи, значи е уверен в способностите си, но най-вече в това да ги презентира”, посочва специалистът по човешки ресурси.

И обяснява, че хората, освен че специализират в тесни сектори, търсят и такава работа. “Дори аз излязох от компания за наемане на служители и отидох в технологична фирма. Така се съсредоточавам в определен сектор и влизам в дълбините, а не се плъзгам по повърхността”, казва Стойнов. И добавя, че това е водещ мотив за смяна на работа, наред с финансовия.

Крум обяснява, че инвестицията на човек в курс се избива. “Нахъсаният служител отива и иска увеличение на заплатата. Шефовете го дават, но не заради новото умение. Причината е, че им трябват хора, които, както пише едно списание, цитирано от Стив Джобс, са останали гладни. И опитват да се заситят с нови знания и умения. Светът принадлежи на тези хора, защото те са готови не само да се адаптират, но и да го променят с помощта на новите си умения. Те ги правят релевантни към наглед несвързани дейности”, посочва защо допълнителните квалификации си струват Стойнов. Марина Вълкова е съгласна. Тя обяснява, че най-ценни са тези служители, които развиват напълно несвързани са работата им умения.

Правят го доброволно, сами търсят компанията си или дори инвестират лични средства. А груба сметка показва, че още на втората увеличена заплата човек е избил и курса, и лятната си почивка.