"Сектор "Енергетика" в България през последните години се развива сериозно. Въпреки неприятните условия, в които се налага да се работим, смятам, че както правителството, така и самите ние като дружества прилагаме работещи и иновативни решения за производство на чиста енергия. Нашият сектор е устойчив и това е доказано през годините, въпреки всички кризи, които ни застигнаха - здравна, икономическа и енергийна." каза инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас". Той определи военния конфликт в Украйна като едно голямо изпитание. "В целия Европейски съюз се предприемат мерки, за да се запази икономическата стабилност" каза инж. Илиев.

"Независимо от геополитическата обстановка пред всички държави, членки на ЕС продължава да стои на дневен ред темата с декарбонизацията и производството на зелена енергия чрез премахване на въглищата и използването на по-чисти горива като природен и биогаз, биомаса, водород." каза инж. Илиев. Той увери, че в "Топлофикация Бургас" ежегодно се правят инвестиции в поддръжката на съоръженията и в цялата топлопреносна мрежа. "Целта на подобренията е осигуряване на надеждно и сигурно топлоподаване." каза още инж.Илиев.

"В "Топлофикация Бургас" винаги сме инвестирали в производство на чиста енергия. Всяка година правим подобрения, с които се намаляват емисиите в съответствие с политиката на Европа. Успешно реализирахме проект за използване на биогорива в производството на енергия." каза инж. Илиев. Той посочи, че те са чист продукт, получен от растенията и при използването на биомаса не се отделят вредни емисии. Директорът на "Топлофикация Бургас" увери, че въпреки сложната обстановка в страната и огромните загуби, които търпят, са направили така разчетите на разходите, че да не се орязват средства за инвестиции. "Ще извършим необходимата ежегодна профилактика на съоръженията, осъществяващи производството и преноса на топлинна енергия към крайните потребители. Основната цел на тези мероприятия са подготовка на мощностите за работа през зимните месеци и гарантиране на сигурно отопление и гореща вода." заяви инж. Илиев