САЩ ще финансират с 14 милиона долара проектни проучвания за инсталиране в Румъния на първите по рода си в Европа централи с малки модулни реактори (SMR). Съобщението бе направено на срещата на върха на Г-7, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис и премиерът Николае Чука приветстваха съобщението на американския президент Джо Байдън за новия етап в енергийното сътрудничество между двете страни.

Правителството на САЩ, заедно с американската фирма „НюСкейл пауър“ (NuScale Power), ще предостави 14 млн. долара в подкрепа на проектното проучване за изграждане в Румъния на първата по рода си електроцентрала с малък модулен реактор (SMR), информира Белият дом. Инвестицията има за цел да ускори прехода към чиста енергия, да създаде хиляди работни места и да укрепи европейската енергийна сигурност, като същевременно спазва най-високите стандарти за ядрена безопасност, сигурност и неразпространение, се посочва в изявление на Белия дом, цитирано от в. „Адевърул“.

Споразумението между двете страни, което бе обявено още през ноември м.г. от президентите Йоханис и Байдън, предвижда изграждане на централа на „НюСкейл пауър“ с 12 модула, което първоначално ще създаде над 6000 работни места в САЩ и Румъния, с потенциал да нараснат до 30 000 с разрастването на проекта, пише вестникът.

Президентът Йоханис приветства в Туитър съобщението и отбеляза, че енергийната сигурност е обща цел на стратегическото партньорство между Румъния и САЩ.

Премиерът Николае Чука допълни, че разработването на технологията с малки модулни реактори е съществен елемент от развитието на националната цивилна ядрена програма.

„Заедно с изграждането на реактори 3 и 4 в (атомната) електроцентрала в Черна вода, използването на новия тип технология SMR ще допринесе за укрепване на енергийния профил на Румъния в съответствие с европейската визия за опазване на околната среда и поетите цели за декарбонизация“, посочи Чука. Той допълни, че развитието на ядрената програма ще стимулира икономическия растеж, както чрез съживяване на веригата за доставки, така и чрез позиционирането на Румъния като регионален лидер в този отрасъл.

Румънският премиер посочи, че технологията на американската компания „НюСкейл“ отговаря на най-високите стандарти за ядрена безопасност.

По думите на Чука правителството ще продължи да подкрепя проектите, които имат за цел да направят Румъния енергийно независима държава и регионален доставчик на енергийна сигурност. В това отношение той посочи още експлоатацията на природен газ в румънската акватория на Черно море и инвестициите в енергия от възобновяеми източници с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за модернизация.