Швейцарската банка "Креди Сюис" беше осъдена за непредотвратяване на прането на пари от българския трафикант на кокаин Евелин Банев - Брендо, съобщи Блумбърг. Това е първата в историята наказателна присъда на голям швейцарски кредитор в страната.

Присъдата, в която бивш мениджър на банката също беше осъден по обвинения в пране на пари, беше постановена от висшия наказателен съд на Швейцария в понеделник следобед. "Креди Сюис" ще бъде глобена с два милиона швейцарски франка (2,1 милиона долара) заради присъдата, постанови съдът.

Швейцарските прокурори казват, че втората най-голяма банка в страната и една от бившите й служителки не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които "Креди Суис" и бившата й служителка са имали с българския престъпен бос Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, която е улеснила прането на пари.

Българката в “Креди сюис”, която отговаря по аферата, е бивша олимпийска шампионка от 1992 г. Родена е през 1971 г. и живее в Швейцария отдавна. Имената и инициалите й не се споменават от прокуратурата и медиите в Швейцария. Според различни източници обаче става въпрос за Елена Пампулова.

Решението е още един удар върху опетнената репутация на банката, която твърди, че престъпленията датират от епоха, когато стандартите за съответствие са по-малко строги. Тя се бори с поредица от скандали, които доведоха акциите й до почти рекордно ниски нива и може да бъде изправена пред втори обвинителен акт по несвързан случай по-късно тази година.