"Искам за пореден път да поздравя Китай за бързия прогрес на космическата програма. Виждат се възможните перспективи за академично сътрудничество в областта на космическите изследвания и иновации”, казва специално за КМГ доц. Деница Борисова - научен секретар на Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Тя отправя това поздравление от името на ИКИТ, по повод поредната мисия от трима тайконавти, които ще извършат поредица от изследвания в Космоса през идващите шест месеца.

В посланието си научният секретар на ИКИТ-БАН продължава с думите: „Още със стартирането на изграждането на орбиталната станция „Тиенгун“ през 2021 г., Китай показа своите достижения в развитието на програмата си за космически изследвания и технологии.”

Изпращането на китайските тайконавти и успешният им престой в околоземна орбита показа пред българската космическа общност напредъка на Китай в областта на космическите технологии, категорична е доц. Борисова.

Тя припомня, че до края на 2022г. се очаква орбиталната станция да приеме шестима тайконавти, а ние ще следим възможностите за участие на чуждестранни космонавти в съвместни космически изследвания.

„С изстрелването на 422-та полетна мисия на ракети от серията „Чанджън“, на 2 юни т.г. в 12:00 ч. от космодрума Сичан, Китай изпрати 9 спътника в определена орбита. Тези успешни мисии показват отличното развитие на Китай в космическите технологии и бъдещето интензивно развитие на Китай в областта на космонавтиката”, се казва още в поздравлението от името на ИКИТ-България към китайските колеги.