Български студенти създадоха калкулатор, изчисляващ колко калории са нужни на ден. Студентите Кристофър Брасков, Димитър Попов и Адил Рехман - четвъртокурсници в специалност „Информатика и компютърни науки“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ изобретиха калкулатора за здравни ползи от активното движение, информираха от висшето учебно заведение, предава БТА.

Калкулаторът, който е двуезичен, използва специална формула, базирана на възраст, пол, височина, тегло и степен на активност на човека, за да пресметне колко калории трябва да приема дневно за поддържане на желаното тегло. Вторият калкулатор определя колко калории са изгорени по време на активна дейност при вървене пеша, каране на велосипед или бягане.

„Нашият калкулатор дава много по-точен метод, чрез който можете да постигнете по-здравословен начин на живот“, твърдят студентите.

Функционалностите на приложението включваха получаване на точки за изминато разстояние пеша, с колело или обществен транспорт, а чрез тях различни награди и отстъпки. Освен стимулите за активно придвижване, Steppy предлага прогноза за времето, разписание на обществен транспорт, както и игрови елемент със снимане на забележителности. За идейното предложение и последващата реализация на проекта студентите работиха под ръководството на преподавателя в катедра "Компютърни науки" доц. д-р Веселина Спасова.

Авторите на калкулатора Кристофър Брасков, Димитър Попов и Адил Рехман са от Великобритания, България и Индия.