• Рафинерията наета за ишлеме от швейцарската фирма-майка на “Лукойл-България”
  • Опашки от танкери на Росенец ­ кипи бизнес с румънски посредници
  • Българският град е единствената законна точка за внос на руски петрол по море за ЕС, а “Литаско” няма официална връзка с Москва
  • В опит да падне високата цена на бензина у нас правителството на прощаване забранява от 5 декември износ на нефтени продукти от бургаската рафинерия

Какво правят стотиците украински цистерни пред руския “Нефтохим” в Бургас всеки ден? Нали двете държави воюват помежду си? Въпросите си задават местни хора, а преди дни бившият шеф на българските митници Емил Димитров-Ревизоро даде своето обяснение, че

поне 200 цистерни на ден изнасят гориво

от “Лукойл Нефтохим” с направление Украйна. Според него износът процъфтял след началото на войната.

Заради голямото търсене на цистерни от украинците много българи, които разполагали с такива, или ги продавали, или ги отдавали под наем. У нас в момента най-големите опашки били на Дунав мост, в Бяла и Русе.

За първи път от поне 10 години преработката на петрол в “Лукойл Нефтохим Бургас” е увеличена двойно, коментираха и депутати от доскоро управлявалата коалиция по време на закритите заседания на парламентарната комисия за рафинерията. В самия Бургас дори посочват по-сериозен ръст от началото на войната между Русия и Украйна - 4 пъти.

“Подобен износ на горива не е имало и по време на югоембаргото”, твърди източник на “24 часа”, който участва в бизнеса. Неофициално се знае, че посредници движат бизнеса с горива от Бургас към Украйна - 16 фирми изнасят дизел, а 6 - бензин. Повечето от тях са румънски. Според запознати

и големите вериги бензиностанции също изнасяли гориво

от Бургас, но техните цистерни били над 12 тона, със съответните разрешителни, за да се движат по международни пътища.

Рафинерията работи 101%, допълва го един от важните фактори в петролния бизнес. Думите му бяха потвърдени и от говорителката на “Лукойл Нефтохим” Наталия Димитрова.

“Мощностите са натоварени максимално”, заяви тя, но не назова в цифри с колко е завишено производството от март досега.

Източниците на “24 часа” допълват, че са увеличени и танкерите, които пристигат и разтоварват на Росенец. Това нефтено пристанище обслужва “Лукойл Нефтохим”. Според тях

увеличението на корабите било до 4 пъти на месечна база

Увеличената преработка си личи и по пълния рейд с танкери в Бургаския залив, който в определени дни почернява от плавателните съдове на хоризонта, чакащи да разтоварят суровината на нефтопристанище Росенец.

Според източниците на “24 часа” част от танкерите били пълни със суров петрол по документи, а всъщност возели готови горива - бензин и дизел.

От комбината в Бургас обясняват максималното натоварване с увеличеното търсене на горива след отпадането на антиковид мерките, което всъщност съвпадна с началото на руската инвазия в Украйна.

Увеличеният оборот на нефт и горива през Росенец и “Нефтохим” е свързан и с ембаргото, което Европейският съюз наложи на петрол и горива от Русия.

Бургас е единственото пристанище в ЕС, което бе изключено от ембаргото

по настояване на българското правителство. Така градът е единствената законна точка за внос на руски петрол по море в ЕС, а веднъж преминали през рафинерията, продуктите вече се водят европейски.

Преди няколко години швейцарската фирма “Литаско”, която е собственост на руския “Лукойл” и собственик на “Лукойл България”, наема “Нефтохим” в Бургас за преработка на горива на ишлеме (комбинатът е собственост на българската “Лукойл”).

От края на май рафинерията в Бургас, която е най-голямата на Балканите, работи 100% с руски нефт от сорта “Уралс”, за който всъщност е проектирана. Преди това е преработвала определени количества и близкоизточни сортове, предимно от Ирак, но в момента не работи с тях.

Експерти припомнят, че от 2015 г. в “Лукойл Нефтохим” работи една от 6-те инсталации в света - хидрокрекинг за преработка на тежки остатъци, която превръща мазута и гудрона в бензин и дизел. В нея компанията инвестира 1,5 млрд. долара, това ѝ позволява да произвежда повече светли горива от общия обем продукция.

Преди дни премиерът в оставка Кирил Петков е получил от Агенция “Митници” доклад, който съдържа детайлна информация за вноса на петрол у нас и износа на готови продукти. Освен за количествата

в доклада има данни и за страните, в които отиват

Високите цени на горивата, заради които правителството в оставка бе атакувано от бизнеса и опозицията, вероятно са провокирали министър-председателя да поръча подобен анализ. Виж защо от 5 декември ще бъде забранен износът на нефтени продукти с руски произход от бургаския “Нефтохим” - надолу.

Според източници от рафинерията максималната натовареност на бургаската рафинерия е именно заради увеличения износ на горива, част от които поемат с цистерни към Украйна.

Дали отиват за украинската армия, която воюва с Русия, или се ползват на пазара за граждани в Украйна, не е ясно.

Дневният капацитет за обработка на рафинерията е 195 000 барела

Дали го е достигнала през последните месеци, няма официално потвърждение.

Според специалисти дневното потребление на вътрешния пазар е близо 90 000 барела. По непотвърдени данни в момента износът на комбината е близо 50% от общото производство.

Няма съкращения, нямаме проблеми с доставките на суровини и материали и се работи на пълни обороти, казаха пред “24 часа” от комбината.

В началото на март петролният гигант “Лукойл” призова за незабавно спиране на войната в Украйна. Компанията бе от първите големи руски фирми, които изразиха опозициционно мнение срещу руската инвазия. През април шефът на “Лукойл” Вагит Алекперов подаде изненадващо оставка, като не обяви защо.

На сбогуване Петков нареди от 5 декември да спре износът на руски петрол, за да паднат цените у нас

НАП и Агенция “Митници” трябва заедно да предложат формула, по която да се ограничи износът на готови горива от “Нефтохим”.

Това решение на правителството обяви след последното заседание на кабинета си премиерът в оставка Кирил Петков.

От четвъртък стартира дейност и работна група към Агенция “Митници” и НАП, която ще работи по механизъм за ограничаване на експорта на нефтени продукти към европейски и трети страни, които имат руски компонент, обяви министър-председателят.

Това означава, че дерогацията от ЕС, която България има, и петролът, който влиза и е руски, когато се преработва в “Лукойл”, ще може да се използва само за българския пазар. Това увеличава доставките и количествата за пазара и би трябвало да намали цената, очаква Петков.

Иначе износът от “Нефтохим” е резонен, тъй като у нас няма недостиг на горива. В четвъртък Кирил Петков е обявил на последното заседание на правителството, че от 5 декември износът на нефтени продукти с руски произход ще бъде ограничен.

Българската опозиция отдавна критикува, че горивата в България са с 1 лев по-скъпи. Схемата за това е легална и ясна - руският петрол идва в “Лукойл - Нефтохим” чрез швейцарската “Литаско”, преработва се и тъй като мястото за преработка е в Евросъюза, те стават вече горива от ЕС и за тях ембаргото върху руския петрол не важи.

“Лукойл” държи висока цена, защото печели от оборот и официални комисиони за фирмата майка “Литаско”. Всъщност винаги бургаската рафинерия е ползвала “Литаско” като посредник както за доставките на петрол, така и при реализацията на горивата. При няколко от проверките, правени през годините от поредица правителства, тази схема е давана като обяснение защо в България се поддържат подобни високи цени на горивата.

Още 150 млн. лв. отпусна вчера правителството за мярката за намаляването на горивата с 25 ст.