Мярката е заради намалените доставки от Русия и танца на цените

Който иска да спре Путин, нека пести енергия - така министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек откри мащабна кампания

 От днес Евросъюзът ще се опита доброволно да ползва 15% по-малко газ

Скъпи привърженици на всекидневното къпане, една водоспестяваща душ слушалка ще спести поне 30% енергия за топла вода. Това призовава дете с подвижен душ над насапунисана глава от огромни билбордове, които в Германия могат да се срещнат навсякъде.

Европа се готви за най-скъпата от десетилетие зима заради танца на цените. Към който и източник на топлина да посегне човек, все е поскъпнал - двойно, тройно, че и повече. През август 2021 г. газът на нидераландската борса бе малко над 23 евро за мегаватчас. В края на миналата седмица - 195 евро. У нас за година от 48,62 лв. стигна до 286,84 лв.

И докато държавите от Западна Европа съветват гражданите как да пестят, у нас се говори само за избори - кога и кой трябва да ги спечели, кой е по-виновен за бедността, високите цени и апатията, ще ни извади или ще ни вкара някъде президентът Румен Радев с новото служебно правителство. (Виж 4-а и 5-а стр.)

Никой и дума не обелва за пестене на енергия.

Български

план няма

Не се коментират и идеите на ЕС за пестене. Затова “24 часа” събра съвети на експертите как да пестим, без да живеем на студено и горещо. (Виж на 3-а стр.)

Темата се завърта от политиците единствено в спорове ще има ли достатъчно газ за зимата и кой какви количества (засега на думи) може да осигури. (Виж 10-а стр.) Оптимистите смятат, че управляващи и опозиция спят спокойно заради достатъчното количество ток, който произвеждаме и сравнително малката ни зависимост от газа.

Но дали него ще го има, засяга пряко около 120 000, които го ползват за отопление. И още 450 000 домакинства, които имат парно от газ. А ако минат на ток, ще издържи ли електропреносната мрежа? Ако не успее - режим на електричеството.

И докато в България само 7% от тока се прави от газ, в Европа 40% от електричеството идват от това гориво, което тласна много правителства към спестовност.

В средата на юни германският министърът на икономиката Роберт Хабек обяви широкомащабна кампания за пестене на енергия. Мотото е “80 милиона германци заедно за енергийна промяна”. Хабек призова сънародниците си по този начин “да размахат юмрук на Путин, а и да спестят за себе си”.

За да даде пример, климатиците в икономическото министерство са настроени на 26 градуса от началото на кампанията. В обществени сгради, търговски центрове и спортни зали има само студена вода.

Хората се

оглеждат от

какво и как да

пестят енергия

За да бъдат улеснени, им дават полезни съвети. Като например да се размразява редовно фризерът, което може да спести до 50% от разхода на енергия на уреда, да се смени главата на душа с по-пестяща, осветлението да е LED, за да се харчи по-малко ток.

Средствата за соларна инсталация на покрива имат незабавна възвращаемост, посочват още от германското правителство. И благодарят с друг билборд, че на отиване и връщане от работа хората ползват градския транспорт и метрото.

А на плакат хора от няколко поколения призовават: Скъпи 80 милиона, който пести енергия, ще засили независимостта на Германия. За предприятията и магазините има друг билборд,

с който им се

благодари, че

климатикът е на

по-висок градус

през лятото

Кампанията е активна в интернет и социалните мрежи, където има още съвети за пестене. Един от тях е да се изключват изцяло електроуредите, когато не се ползват. Също така да се изважда зарядното на мобилния телефон от контакта, а рутерът за интернет да не работи нощем.

Използвайте подходящ капак за тенджерата, който не позволява да излиза полезна топлина, гответе яйца и зеленчуци с минимално количество вода са други съвети към германците. Те са призовани да пускат пералнята, когато е изцяло пълна с пране и да ползват екопрограми, да се откажат от предпрането.

 Ако сте здрави и нямате вкъщи заразноболни,

за какво са ви 60

градуса, когато и на 30

резултатът ще е добър

при съвременните препарати и уреди, посочват от правителството. И съветват да не се ползва сушилнята, а прането да се простира на щендер или въже навън.

Препоръчителната температура за отопление през зимата в офиси, училища и детски градини е 20 градуса. Така никой нямало да мръзне, а според специалистите един градус надолу означава 6% по-малко потребление на енергия. Хората са призовани всеки да даде своя принос, така че да се намали потреблението на газ, въглища и горива, страната да бъде по-независима, да се пестят пари и да бъде защитен климатът. Защото най-добрата енергия била тази, която изобщо не използваме.

Кампанията за пестене на енергия трябва да продължи до 2025 г., за първия етап са предвидени четири милиона евро. Има вече подкрепа от много икономически организации, профсъюзи, работодателски съюзи, централи за защита на околната среда и потребителите.

А на критиката, че когато за три месеца бе намален енергийният данък на горивата, не беше помислено за пестене на енергия, министър Хабек отговаря: “Е, да, тук има известно противоречие, но понякога политиката не се прави по един общ калъп”. Шефката на федералния съюз на потребителските организации Юта Гуркман похвали кампанията, но смята, че независимостта от фосилни енергии няма да бъде премахната чрез индивидуални решения за потребление.

Улф Кемпфер - кмет на град Кил и шеф на Сдружението на общините, напомни, че за хората с по-ниски доходи битката с енергийната бедност става все по-тежка и често те живеят в недобре изолирани домове и ползват остарели домакински уреди. Голям проблем си остава и масовият манталитет за все по-големи коли, огромни телевизори, хладилници, жилища.

И в Австрия правителството цепи всеки цент на две, за да се справи с кризата. Навсякъде се виждат съвети за максимално ефективно използване на енергията. Министерството за защита на климата, околната среда и енергията публикува поредица от насоки за пестене. Така например вратите и прозорците да са добре уплътнени, около радиаторите да няма мебели и да не се ползват за сушене на пране,

температурата в

хладилника да се

вдигне нагоре

поне с 2 градуса

А по отношение на личната хигиена енергийната министърка Леоноре Гевеслер призова хората да престанат да се глезят с пълна догоре вана с топла вана и ароматни мехурчета, а просто да си вземат един бърз душ. Защото за една пълна и гореща вана са нужни 80 до 150 литра вода, а при душ са само от 20 до 50 литра.

Испанското правителство пък ще одобри днес спешни мерки за спестяване на енергия. Те включват ограничаване на температурата в офиси, хотели, търговски обекти и в обществения транспорт.

Мерките предвиждат температурата в закрити обществени помещения и транспортни средства вече да не е по-ниска от 27 градуса през лятото, а през зимата да не надвишава 19 градуса.

Спестяването на енергия е задача на всички, настоя премиерът Педро Санчес и

призова да не се носят

вратовръзки като жест

за пестене на ток

“Както виждате, не нося вратовръзка. Това означава, че всички можем да спестяваме ток. Помолих министрите и всички обществени служители, както и частния сектор, когато не е необходимо, да не носят вратовръзки. Така ще допринесем за спестяването на енергия - нещо, което е така необходимо на страната ни”, посочи испанският премиер.

Санчес подчерта, че с мерките властите са в синхрон с останалите европейски страни на фона на високите цени заради войната в Украйна.

В Нидерландия още през април започна мащабна кампания за пестене на газ в домакинствата. Тя бе съпроводена от допълнителни стимули за подобряване на топлоизолацията на сградите, както и за инсталиране на икономично енергийно оборудване. Кампании като нидерландската вече са започнати и в Белгия, Италия също планира подобна в най-близко време. От този месец и Швейцария стартира кампания за пестене. Правителството най-напред ще поиска доброволни стъпки за икономии. Третата стъпка би била да се нареди на около 30 000 компании да пестят до 30% от потреблението. Режимът на тока е крайният, четвърти етап.

А от 1 август влиза в сила инициативата на ЕК “Пестете газ за спокойна зима”. Тя предвижда като доброволна мярка всички страни от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% до 31 март 2023 г. Планът предвижда държавите да преминат към възобновяема енергия или въглища, нефт или ядрена енергия, ако е необходимо, и предлага да ограничат отоплението и охлаждането в обществени сгради.

Един от билбордовете, с които германците се приканват да пестят енергия.
Един от билбордовете, с които германците се приканват да пестят енергия.