Пътната агенция няма да налага санкции само за времето, в което сайтът за покупка не е работил 

Хората, които са пътували по републиканската пътна мрежа в неделя без винетка, може и да не платят глоба заради срива на сайта, на който се плаща тази такса, но със сигурност ще имат неприятности и разправии, научи “24 часа”.

Сайтът се срина в 8,55 и бе оправен в 13,41 часа, съобщиха от пътната агенция в понеделник. Според формалния отговор на въпроса какво да правят хората, които не са имали търпението да стоят и да чакат отстраняването на повредата, и са тръгнали на път, за движението в този часови диапазон на 31 юли няма да се плаща компенсаторна такса, която е 70 лв. на ден.

Проблемът обаче възниква от това, че много хора по пътищата със сигурност са шофирали без валидна винетка и далеч след 13,41 часа, т.е. камерите на мониторинговата система са ги заснели като нарушители. Системата автоматично създава фиш за нарушението и според досегашната практика след известно време се пише и наказателно постановление. От тази дата започват да се трупат и наказателни лихви за закъснение на плащането, макар че от създаването си досега Националното толуправление така и не  създаде система за бързо известяване на нарушителите.

Според източници на “24 часа” от толуправлението няма писани правила как да се действа в случаи като този в неделя, но при предишните сривове на системата през 2020 г. се е давало време от 4 часа след отстраняване на срива на сайта, в който водачите все още могат да ползват републиканската пътна мрежа без платена винетка. Тези 4 часа са определени като максималното време, в което човек може да шофира, без да спира, а и като време приблизително  необходимо да се напусне страната с автомобил при непрекъснато каране. Едва след като и те изтекат, нарушителят вече няма оправдание, че не е платил таксата за ползване на пътищата. В България хартиени винетки няма от 3 години и единственият начин е таксата да се плати на сайта на толуправлението или на бензиностанция, където се ползва същият сайт, както и на киоски по ГКПП-тата.

Ако все пак някой получи уведомление, че дължи 70 лв. за каране без винетка на 31 юли 2022 г., той може да поиска опрощаване. Това става с писмена молба до Националното толуправление, а решението за опрощаване на таксата се внася за разглеждане в управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”.

У нас е пълно с куриозни случаи с хора, които са глобявани дори след като са платили за винетка. Допреди 1 година на сайта за седмичните и месечните винетки можеше да се избира в колко часа да се активира документът. Това създаде неудобства на хора, които ги купуват от бензиностанции и веднага потеглят на път, защото служителят може да е избрал активността да настъпи след 20 минути, т.е. хората да станат нарушители, без изобщо да знаят.