“Девня Цимент” е най-големият производител на цимент и клинкер в страната и един от индустриалните гиганти в област Варна, позициониран в Девня. Дружеството е собственост на немската компания “ХайделбергЦимент Груп”, представена в над 50 страни и предоставяща 50 000 работни места. В България групата притежава още “Вулкан Цимент” в Димитровград.

През 2015 г. е официалното откриване на новата производствена линия на “Девня Цимент”, която до момента се смята за една от най-модерните в Европа и е отличена с редица награди.

Наред с високите технологии “Девня Цимент” следва зелената политика на “ХайделбергЦимент Груп” за намаляване на въглеродния отпечатък при производствените си дейности. Осъществени са редица проекти, които подпомагат постигането на целта въглеродно неутрално производство. Един от тях е производството на продукти с нисък въглероден отпечатък и безкомпромисно качество.

Михаил Лазаров е част от “ХайделбергЦимент Груп” от 2014 г. От март 2020 г. е търговски директор на дъщерните дружества на групата в Гърция и Албания, а от началото на тази година поема длъжността и за България.

Безкомпромисно качество на продуктите при намалени

въглеродни емисии

за производството им

- Г-н Лазаров, каква е концепцията на продуктите с нисък въглероден отпечатък? Не се ли отразява това на качеството?

- Повече от 60 години “Девня Цимент” предлага на пазара продукти с доказано високо качество и различни сфери на приложение. Като отговорна компания сме поставили и устойчивото ни развитие спрямо заобикалящата ни среда като основен приоритет. Да се съчетаят двата приоритета, е нелека задача, но този процес е стартиран в нашата организация преди много време. Безкомпромисното качество и намаленото използване на въглеродни емисии за производството на нашите продукти е плод на дългогодишна научна работа и множество тестове. Смея да твърдя, че сме достигнали завидно ниво в сравнение с редица други производители на цимент по света. Но целите ни са още по-високи и работим активно за постигането им.

- Кои са продуктите с нисък въглероден отпечатък в портфолиото на “Девня Цимент”?

- Нашата компания разполага с изключително добре развито продуктово портфолио. Сред продуктите с нисък въглероден отпечатък можем да отличим серията за пътна стабилизация HRB и Contact.От пакетираните цименти можем да отбележим Zidacem и Quatro. Zidacem (“Зидацем”) например е фокус на нашите маркетингови кампании от началото на годината. Идеята е да демонстрираме нагледно на нашите крайни потребители как се използва този продукт и колко лесно и удобно може да послужи за много и различни видове ремонтни дейности. Със сигурност качествата на един цимент се проявяват не само при самото ползване и това колко лесен е за употреба, а и след определено време като якостни характеристики. От няколко години активно развиваме и насипни цименти за индустриална употреба с нисък въглероден отпечатък.

Нашата маркетингова концепция е изключително практически насочена към различните групи от потребители. За корпоративните ни клиенти имаме мобилна лаборатория в помощ на тези, които имат нужда от професионален съвет на място при подготовка на материала.

Създадохме видео поредица, в която професионалист и начинаещ заедно правят малки ремонти или изграждат различни елементи. Имахме за цел да покажем колко лесно можете в домашни условия да използвате нашите продукти, без да имате скъпа техника като бетонобъркачка например. Всички видеа можете да намерите на нашия корпоративен уебсайт или в Youtubе.

Като част от своята зелена трансформация “Девня Цимент” въвежда замяната на конвенционалните горива с алтернативни. С това се занимава Константин Божинов, един от малкото специалисти по алтернативни горива в страната с дългогодишен международен опит. Той е и ръководител на проект ANRAV. През юли “Девня Цимент” стана първата компания в Източна Европа, спечелила финансиране от фонд “Иновации” на ЕС за проект за улавяне на въглеродни емисии в партньорство с друга българска компания. Това е изключителна новина за България, защото проектът ANRAV има за цел да подпомогне намаляването на въглеродната квота на страната.

Циментовата индустрия е най-зелената алтернатива

на депонирането

на отпадъци

- Г-н Божинов, какво е проектът ANRAV?

- Ние сме удовлетворени, че Европа гласува такова доверие на нашата компания. Финансирането е безвъзмездно и е в размер на малко под 190 милиона евро. Това води и голяма отговорност, защото Европа ще следи през цялото време реализацията на проекта и спазването на уговорените срокове. Проектът ANRAV е първи по рода си за Източна Европа и има за цел да улавя, транспортира и съхранява въглеродни емисии от производството на нашия високотехнологичен завод, превръщайки до в почти 100% въглеродно неутрален. Нашето желание е не само да реализираме успешно този проект, но да дадем пример и да споделим опит с индустрии, които биха искали да тръгнат по този по-зелен път.

- Как заменяте конвенционалните горива?

- Повече от 6 години “Девня Цимент” успешно и поетапно включва алтернативни горива като източник на енергия. Става дума за т.нар. RDF (refuse derived fuel), които се получават от нерециклируеми, неорганични промишлени и битови отпадъци. Технологията на производство на цимент и клинкер изисква поддържане на много висока температура в херметически затворена пещ. Използването на алтернативни горива намалява значително въглеродните емисии, а това е изключително важно за едно тежко индустриално предприятие, изповядващо зелени политики. Алтернативните горива влизат в състава на продукта и няма никакъв отпадъчен материал. Освен това емисиите не попадат директно в атмосферата, защото пещта е херметически капсулирана. Това е уникална технология.

Кръговият принцип на използване на алтернативните горива е много важен за индустрията, защото нищо не се губи. За разлика от заводите за изгаряне на отпадъци - те генерират пепел, която трябва да се депонира. Бих могъл да обобщя, че циментовата индустрия е най-зелената алтернатива на депонирането на отпадъци.

- Откъде набавяте RDF? Използвате ли местни източници?

- Разбира се. За нас е важно да участваме в т.нар. местен мениджмънт на отпадъците, при който циментовата индустрия си кооперира с общините за постигане на минимално депониране. За сравнение – има общини в Европа, дори цели страни като Германия, където депонирането е достигнало до нулево ниво. Нещо, към което има задача и България да се стреми като част от Европейската зелена сделка.

Работата ни с Община Варна е наистина ползотворна и е довела до над 80% намаляване на депонирането в региона за последните години.

Вносът става единствено в рамките на ЕС и е с изключително ниво на мониторинг от европейските и от българските власти. Ние имаме вътрешна система за тестване на материала в специална лаборатория, която ни дава информация за всяка пратка и по този начин гарантира произхода и качеството на материала. Вносният материал е с много по-високо качество заради начина на преработка в страните от западна Европа. Той се миксира с местния материал, който има своите недостатъци откъм влажност и калоричност. По този начин успяваме да оползотворяваме и български RDF.