ГБС реконструира напълно старата тъкачна фабрика „Тунджа“ в Ямбол, превръщайки я в най-новата производствена база на „Виденов“

С тържествена церемония в Ямбол преди дни беше открита новата производствена база на „Мебели Виденов“. Решението за създаването ѝ е взето миналата година и фирмата се е насочила към бившия текстилен завод „Тунджа“.

На церемонията присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов, областният управител Васил Александров, главният архитект на община Ямбол Константин Якубович.
„Днес искам да поздравя и да изкажа своята искрена и дълбока благодарност към семейство Виденови и техния екип за поредната инвестиция в нашия роден град. Тази инвестиция е пример за всички в България, защото тя е изградена с много високи критерии и на високо технологично европейско ниво. Искам да Ви благодаря за грижите, които полагате за Вашите служители, за отличните условия на труд, които им осигурявате и справедливите възнаграждения, защото, както всички знаем, най-важният капитал на една държава, на един град и на всяко предприятие – това са хората“ , каза кметът на община Ямбол Валентин Ревански.
Водосвет за успех на начинанието отслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и отец Стоян, след което лентата на производствена база „Тунджа“ беше прерязана от областния управител на Ямбол Васил Александров, кметът на община Ямбол Валентин Ревански и Тодор Тенев, изпълнителен директор на „Мебели Виденов“.
Събитието беше почетено и от президента Румен Радев, чиято поздравителна нота беше прочетена от водещия.

Заводът се намира в индустриалната зона в северната част на Ямбол. Проектът за реконструкция на бившата тъкачна фабрика „Тунджа“ във фабрика за мебелно производство започва през март миналата година.

Старата тъкачна фабрика е строена през 60-те години на миналия век. Тя е разположена върху парцел от 155 декара, макар че производствените и спомагателните помещения са върху далеч по-малка площ – около 52 декара. Което сега дава възможност за много добро озеленяване на района – изградена е розова градина с поливна инсталация.

„Когато стъпихме на площадката през март миналата година, сградата беше напълно изоставена и то от години. Беше в ужасно състояние, пълно беше с лисици, зайци и всякакви диви животни, разказа пред „24 часа“ ръководителят на проекта от страна на ГБС инж. Петър Петров.

Според него най-голямото предизвикателство е било изобщо тази изоставена постройка да се превърне в нова конструкция. От март миналата година до 1 август, когато е тържественото откриване, са година и 4 месеца и това е доста кратък срок за такава пълна реконструкция. При това напълно завършена – с монтирани всички инсталации и машини, необходими за производство на мебели и то с издадени документи за експлоатация.

От старата сграда строителите заварили на мястото само стоманобетонната конструкция, всичко останало било изтърбушено, покривът имал нужда от доизграждане и нова хидроизолация. Строителят изградил и напълно нова дъждовна канализация.

При реконструкцията на сградата едно от основните предизвикателства била новата стоманобетонова настилка. Тъкачното производство вероятно не е имало претенции към настилките, върху които са разположени машините. Но технологията на мебелното производство изисква сгъстен въздух и това прави необходимо абсолютно равни подове с отклонения плюс-минус 2 милиметра. Те трябва да са напълно равни, което наложило използването на шлайфан бетон и закупуването от САЩ на специална машина за полагането му.

„Изградихме също напълно нова инсталация за сгъстен въздух, нова осветителна инсталация с 12 хиляди LED осветителни тела и напълно нови вътрешнозаводски улици със заздравени павета, които да издържат тежката транспортна техника“, обясни инж. Петров.

ГБС е работила по готов проект, който е бил поръчан предварително от възложителя на ямболска фирма. През цялото време представител на проектанта е бил до строителите и на място се преценявало какви са рисковете и предимствата на едно или друго нещо от рехабилитацията.

Една от трудностите е била, че проектът е започнал в условията на пандемия с произтичащите от нея ограничения и забавяния в доставките. Затова още когато почнали работа, строителят е резервирал всички необходими инсталации и оборудването за тях, за да няма изненади по време на работата.

Една голяма част от оборотите на ГБС са всъщност от частни проекти, а работата с такива инвеститори съществено се различава от тази по големите инфраструктурни проекти, чието финансиране е от държавата или от европейските фондове, обясни инж. Петров.

Още при подписването на договора и превеждането на аванса, работата стартира, докато при големите проекти не е така. Там винаги има трудности с отчужденията, с различни срокове.

При мебелната фабрика строителят не е срещал и друг често случващ се проблем – присъединяването към местните електро- и ВиК мрежи. Най-вече защото това е била действаща фабрика и не се е налагало да се водят преговори с местното ЕРП или ВиК дружество и тепърва да се договаря присъединяването.

Момент от церемонията по откриването.
Момент от церемонията по откриването.
Сградата преди 16 месеца, когато започва нейната основна рехабилитация.
Сградата преди 16 месеца, когато започва нейната основна рехабилитация.