България е първа в ЕС по парникови газове, отделени поради икономическа дейност, сочат данни на статистическата служба Евростат. През първото тримесечие на тази година вредните емисии са се увеличили с 38% спрямо същия период от 2021 г.

Страната ни е следвана от Малта, която отчита 21% увеличение за същия период, а трета се нарежда Ирландия с 20%. Увеличение на парниковите газове се наблюдава при почти всички страни от ЕС, което е показател за възстановяване на икономиката от COVID-19 пандемията. Но дари с това увеличение, нивата на парниковите емисии все още не са достигнали предпандемичните си стойности. Единствените страни, което отчитат намаляване, са Нидерландия и Финландия с по 9% спад на емисиите, отговорни за глобалното затопляне.
За първото тримесечие на 2022 г. секторите с най-висок дял при отделянето на парниковите газове са домакинствата – 24%, производството и разпределението на ел. енергия и газ – 21%, промишленото производство – 20%, земеделието – 12%, транспорта и складирането – 10%. Най-голям ръст е отчетен в секторите транспорт и складиране – 21%, минно дело – 15%, и строителство – 11%.