Шефът на ДКК: Тази сутрин ДАНС ни провери

Старото и новото ръководство ВМЗ - Сопот застанаха едно срещу друго на пресконференция в петък и влязоха в спор печели или губи дружеството.

”След началото на конфликта в Украйна фирми - посредници започнаха да изкупуват всичко, което се намира на склад в предприятието, включително и залежали изделия. Реализираната продукция за полугодието е 238 млн. лева, а произведената - около 55 млн. лева. И понеже "умишлено водим предприятието към фалит", сме актуализирали бизнес програмата за 2022 година на над 420 млн. лева. В момента складовете са празни, всичко още топло се предава на клиентите", посочи довчерашния председател на съвета на директорите Мариян Йовчев. 

Припомняме, че в четвъртък ръководствата на три военни завода - ВМЗ, "Кинтекс" и НИТИ - Казанлък, бяха сменени от новите шефове на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е военно-промишленият комплекс. 

В петък сутринта служебният министър на икономиката Никола Стоянов обясни пред Би Ти Ви рокадите с факта, че приходите на ВМЗ са спаднали над три пъти през последните два месеца - от около 80 млн. на 26 млн. лв. през юли, а предприятието умишлено се водело към фалит. 

Показателно било, че синдикатите са поискали спешна среща, за да разкажат за нещата, които виждат, раздувал се и административният щат, а през последните дни масово се подписвали допълнителни споразумения с новоназначени хора с клаузи за огромни обезщетения.

222 са направените назначения, от които 7 души са в административния персонал на ръководството, 12 – в производството, и 190 работници. Има и 13 стажанти. Така отговори на обвиненията бившият изпълнителен директор Иван Иванов. А според Йовчев лидерите на двата синдиката се занимавали с интриги вместо със синдикална дейност.

Старият директор показа и кадри от санитарните помещения в завода, на които се виждат бани с перденца вместо врати, тоалетни с олющена мазилка, по няколко сантиметра мухъл в столовата.

На пресконференцията присъстваха и новият директор на ДКК - Венцислав Димитров, и на ВМЗ - Иван Стоенчев.  Димитров коментира уклончиво представените финансови данни, като заяви, че е възможно освен цитираните факти да има и такива, които се премълчават.

"Днес сутринта в 9 часа в ДКК имахме проверка от ДАНС", заяви на брифинга още той. "На този етап друго не може да се коментира. Но мога да ви кажа, че е свързано с управлението на дружеството, и то не бих казал, че имаме повод за гордост", посочи той.

Димитров припомни, че ДАНС проверява и дъщерното дружество на компанията "Кинтекс" и допусна, че това, за съжаление е заради медийния шум, който в последно време се засилва.

"Това, което видяхме като снимков материал, не е от сега, ние го знаем. Да, много има какво да се подобри в дружеството, не може за две месеца това да стане. Но и не е нормално в последния момент да започнеш да правиш такива ремонти”, посочи от своя страна Стоенчев. И обеща, че ще прегледат строителната програма, която е направило досегашното ръководството, и ще я актуализират. А като един от големите проблем в оръжейницата очерта липсата на кадри.