Ръководството на държавната компания “Автомагистрали” ЕАД най-вероятно ще бъде отстранено, като мотивът този път ще е несправяне с проточилите се с години ремонти на тунелите “Витиня” и “Ечемишка” на магистрала “Хемус”. Това се разбра от изявление на служебния регионален министър Иван Шишков в петък.

Той заяви, че е поискал и вече втори ден чака доклад от предприятието защо ремонтите не приключват.

Сагата с тези ремонти продължава вече няколко години, през които директорският борд на “Автомагистрали” ЕАД беше подменен няколко пъти. Започналите като частична рехабилитация ремонти се превърнаха в основни, като на “Витиня” се стигна до пълна подмяна на бетоновата основа на тунелите, тъй като междувременно в скалите бяха открити огромни пукнатини. Затова движението в този и другите тунели се извършва ту в едната, ту в другата тръба, като в един момент тежкотоварният трафик дори бе свален от магистралата и бе принуден да минава по обиколни пътища.

Ремонтите създават огромни тапи за движението особено в почивни дни, когато за минаването на разстояние от около 50 километра често са необходими по 3-4 часа.

В петък Шишков заяви, че ако от “Автомагистрали” не му дадат разумно обяснение, може и да отстрани ръководството. Последната подмяна там бе направена от предшественика му Гроздан Караджов, който просто отстрани назначените от предишния служебен кабинет, след като бе проведен конкурс.

Преди това предишният служебен кабинет уволни назначеното ГЕРБ ръководство на “Автомагистрали” и назначи временно ръководство до провеждането на конкурс.