Ако бяхме на власт, още през март щяхме да запазим слотове, след това да обявим търг за дългосрочни договори.

Това каза в предаването на БНТ "Още от деня" бившият министър на енергетиката Делян Добрев.

Според него ще платим за руския газ повече - по договор имаме да вземем количества и да си ги платим, те могат да ни задължат да платим нищо, че не сме ги взели тези количества.

Няма газ нито за хората, нито за бизнеса. Ние месеци наред предупреждаваме, че управниците от ПП въртяха далавери, допълни Добрев. Той показа фактура, от която се вижда, че газът, който сме получавали е руски, чрез дъщерна компания на "Газпром". Другата такава фирма е "Мет", обяви Добрев и показа друга фактура. По думите му собственик на фирмата е санкциониран руски олигарх.

Досегашният депутат от ГЕРБ описа и друга схема: "Купуваме евтин руски петрол и го продаваме като "Брент" и така са ни ощетявали с един лев на литър. Смятаме, че това е правено умишлено и трябва да има разследване и наказани.

Дори с тези танкери, които бяха договорени, пак не ни достигаше газ. От доклад на БЕХ става ясно, че над 2 млн. мегаватчаса недостиг. Трябвал ни е поне още един танкер на месец. Не разбирам защо се отказаха от танкерите. В цял свят има недостиг, а ние се отказваме", допълни Добрев.