Новите назначения са временни, до конкурс

След като смени ръководството на пътната агенция, на Националното толуправление и на ДНСК, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков подмени и състава на борда на директорите на най-голямото строително дружество в страната - държавното “Автомагистрали” ЕАД.

Това е станало в петък, по същото време, в което министърът даваше пресконференция за екипа и приоритетите си. За ръководството на “Автомагистрали” ЕАД той каза, че очаква от тях

доклад защо продължават ремонтите на тунелите

по магистрала “Хемус”, които по принцип се точат вече 5-6 години. Попитан от “24 часа” дали липсата на такъв доклад би му послужила като мотив за отстраняване на ръководството, той отговори, че може и това да се случи.

Същия ден той е издал заповед за смяната, а в понеделник искането за рокадите бе внесено в Агенцията по вписванията, която вероятно ще се забави няколко дни с вписването.

От разпространеното в понеделник прессъобщение на МРРБ се разбира, че мотивът е именно този - продължаващите ремонти на тунелите и спрените от строителство участъци на магистрала “Хемус”, за които

парите бяха спрени още при предишното служебно правителство

Чистката в борда е почти пълна. Отстранени са назначените през април от бившия вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов. Те бяха сложени на тези постове след конкурс. На тяхно място са назначени Иван Станчев, Ивелина Крушкова и Николай Едрев. Станчев е избран и за изпълнителен директор на “Автомагистрали”.

Новите назначения обаче са временни, защото за длъжността трябва да се проведе конкурс. Останалите двама в борда са т.нар. независими представители, които се избират от Агенцията за публичните предприятия и контрол. Единият от тях - Владимир Трифонов, който е председател на борда, запазва поста си.

От тримата нови двама - Иван Станчев и Николай Едрев, имат някаква връзка с “Автомагистрали”. Иван Станчев бе член на борда и изпълнителен директор по време на предишното служебно правителство, когато министър бе Виолета Комитова. По-късно тя назначи в борда и Десислава Христова, която след два месеца стана съизпълнителен директор на дружеството. Иван Станчев работи в дружеството от 2020 г. като шеф на дирекция. Преди това е бил служител на летище София.

Николай Едрев също работеше в “Автомагистрали” за кратко миналата година по време на предишното служебно правителство, като

ръководеше отдела за контрол над обществените поръчки

После стана главен експерт на парламентарната антикорупционна комисия.

Ивелина Крушкова, която е икономист по образование, е работила на много места. Между 2018 и 2020 г. е била член на борда на държавната Национална компания “Индустриални зони”, председател на борда на “Индустриален и логистичен парк - Бургас”, служител на Комисията за финансов надзор и мениджър проекти в държавната Българска банка за развитие, както и служител на КЗК.