54 проекта за общо 2,2 млрд. лева чакат сертификат, разкриват 4500 работни места

Френската автомобилна компания “Аквел” прехвърля от Турция производство в Плевен

54 нови проекта на обща стойност 2,2 млрд. лв. предстои да се случат в България и да разкрият нови 4500 работни места. Те са в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции, съобщи председателят ѝ Богдан Богданов.

880 млн. лв. е стойността само на единия проект, по който се работи в момента. Това ще бъде завод за иновативни строителни материали в Северна България, разкри министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в интервю за “24 часа” в четвъртък. Те са изключително важни за енергийната ефективност не само в България, но и в Европа и натам ще е насочен основно износът на компанията, допълни Богданов.

Пловдив е градът, към който инвеститорите проявяват най-голям интерес, като за последните 20 години там са осъществени проекти за 3 млрд. евро. Градът е в топ 3 на най-привлекателните дестинации в Европа. След откриването на завод за електрически велосипеди на стойност 84 млн. лв. край Пловдив преди няколко месеца, скоро предстои още една такава инвестиция.

Автомобилната индустрия, производство и услуги са основните сектори, в които се очакват нови инвестиции.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че френската автомобилна компания “Аквел” планира да открие свое производство в Плевен, като прехвърли част от производствените си мощности от завод в Турция.

“Аквел” е семейна компания, която има заводи и представителства за производство на компоненти за автомобилната индустрия в над 20 държави. Акциите ѝ се търгуват на френската фондова борса.

“Плевен ни привлече с това, че е бил индустриален център, има огромен капацитет от гледна точка на електричество, водоснабдяване и хора. Комуникационните връзки са налице, което е важно за нас”, подчерта българският представител на компанията Димитър Калдамуков. Все още обаче не е ясно каква част от мощностите ще се прехвърлят и съответно колко работни места ще се разкрият. Намеренията на инвеститора са до края на годината сделката за закупуване на избрания имот - на бившия завод на “Електрокабел България”, да е приключена.

Само за последните два месеца в агенцията за инвестиции са постъпили нови намерения за над 1,6 млрд. лв. и 1000 нови работни места. А от 2004 г., когато е създадена, досега тя е привлякла близо 30 млрд. лв. с нови 85 хил. работни места.

БАИ трябва да се модернизира и да се превърне в агенция тип “на едно гише”, в която инвестицията да се извършва от подаване на заявление до изпълнението му, разкри амбициите си Богдан Богданов. Той заедно със заместник-министъра на иновациите Стефан Савов представиха дейността и приоритетите на агенцията.

Екипът ѝ си е поставил за цел да съкрати инвестиционния процес от 6 месеца до 8 седмици. Ще се работи и върху осъществяване на синергия с агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, търговските ни аташета, посланиците, местните власти и бизнеса, както и върху създаване на регионални звена.