Енергийният гигант "Шел" (Shell) обяви, че не е засегнат от решението на германското правителство да постави петролната рафинерия "Швет" (PCK Schwedt) под попечителство, отнемайки на практика контрола от руския мажоритарен собственик "Роснефт", предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от компанията.

По-рано днес германското правителство обяви, че поставя под попечителски контрол активите на най-голямата руската държавна петролна компания "Роснефт" в страната. Мощностите на "Роснефт" осигуряват 12 на сто от преработката на петрол в Германия.

Все още не е ясно кой ще замени руската компания като оператор на рафинерията, която е с капацитет на преработка от 233 000 барела на ден и където "Шел" притежава 37,5 процента.

""Шел" остава незасегната от тази заповед и ще продължи да спазва своите договорни задължения в съответствие с размера на участието си“, се казва в изявление на "Шел", разпространено по имейл.

"Не искаме да спекулираме относно мерки в контекста на продължаващата работа на рафинерията в североизточния гр. Швет, които могат или не могат да бъдат предприети от правителството", се посочва още в съобщението.

През май "Шел" заяви, че рафинерия "Швет" няма стратегическо значение за бизнеса й.

Миналата година британската компания се опита да продаде дела си в рафинерията на базираната във Виена "Алкмене" (Alcmene), но този ход беше предотвратен от "Роснефт", който от своя страна искаше да увеличи дела си от 54 процента.