Някои собственици нямат застраховка - заради големите премии, породени от липсата на защита от градушки в района

След внезапната буря, развихрила се през почивните дни по Черноморието, край Поморие тонове грозде са неизползваеми, преде Нова тв. Унищожени са насажденията, съборени са и конструкциите, придържащи насажденията.

Всичко е унищожено на 100%, целият труд отиде на вятъра, коментира един от собствениците на лозови масиви Димитър Пилотов. По думите му всички поддържащи колове трябва да бъдат сменени. Неговият масив е 8 дка и за първи път е бил готов за пълно плододаване. Очакванията са били за един тон грозде от сорта мерло.

"По един лев за килограм, това са минус 8000 лв.", изчислява собственикът. Гроздето обаче не става и за животните. Застраховка на масива няма - в района няма градобитна площадка и застрахователните премии са двойни и тройни в другите от региона, защото няма защита от градушка.

И друг от собствениците е "ударен" на 90% и ще разчита на масив край Ахелой, но и там има паднали конструкции и щети от градушка.

1500 дка са унищожени, повече от милион и половина килограма грозде, смятат производителите.

Кметът на Поморие Иван Алексиев уточни, че бедственото положение остава, за да може и производителите да бъдат обезщетени. Сформирани са 3 комисии, които ще огледат лозовите масиви и ще опишат щетите, а лозарите са подали заявления до кризисния щаб. Той очаква пострадалите да бъдат компенсирани.