Синдикатите настояват правителството да облага допълнително производителите на енергия, като преразпределя свръхпечалбите в помощ на потребителите.

На протест в Брюксел с искане държавата да осигури по-адекватна подкрепа за покриване на високите сметки за енергия излизат водещите синдикати в Белгия. За 9 ноември в Белгия е насрочена общонационална стачка, на 18 ноември железничарите също са предвидили протести.

Масови акции на недоволство бяха планувани още преди два месеца като тогава синдикалистите настояваха за законодателни промени, свързани с автоматичното индексиране на заплатите. 

 За много семейства енергийните разходи са се удвоили и утроили, а отпусканите от правителството помощи не са достатъчни. Синдикалистите посочват, че обявените от правителството помощи покриват времето до края на годината, без да има яснота как домакинствата ще бъдат подпомагани след Нова година.

Синдикатите настояват правителството да приложи мярката, предложена на европейско равнище, и да облага допълнително производителите на енергия, като преразпределя свръхпечалбите в помощ на потребителите. Според тях е необходимо законът за автоматично увеличение на заплатите да бъде преразгледан, за да бъде съобразен с новата икономическа обстановка в страната и по света.