Повече няма да има промени по прилагането й, заяви финансовият министър Кристиан Линднер

Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер обяви, че  планираната такса "газ", която потребителите в страната трябва да плащат от 1 октомври, вече е финализирана и повече няма да има промени по прилагането й. Така той влезе в противоречие с икономическия си колега Роберт Хабек, който по-рано обяви, че таксата ще влезе в сила, но анализът дали тя е в съответствие със законите в Германия ще продължи, особено след одържавяването на "Унипер", припомня БТА.

Още миналата седмица е било преценено, че правителството няма опасения от правно естество за въвеждането на таксата, а национализацията на вносителя на газ "Унипер" (Uniper) е била включена в уравнението, смята обаче Линднер.

През последните дни все по-усилено се говори, че правителството на Германия е постигнало предварително споразумение с компанията "Унипер" и основният й акционер в лицето на финландската "Фортум" за национализация. Компанията е най-големият вносител на природен газ за страната.

През юли германското правителство на практика закупи 30% дял в компанията в замяна на капиталова инжекция. Тогава канцлерът Олаф Шолц заяви, че "Унипер" е в "голяма беда" поради задълбочаващата се енергийна криза.