Темата за въглищните централи е много важна и касае бъдещето на българската енергетика и енергийната ни сигурност. През миналата година по време на програмирането на плана за въстановяване и устойчивост докато водехме преговорите с Брюксел това бе най-тежката тема и затова те продължиха толкова време. И всъщност служебният кабинет не можа да поеме такъв ангажимент, какъвто се очакваше от Брюксел - за затваряне. Опитвахме се да намерим някакво решение, което да е правилно и за двете страни, но не успяхме да завършим този процес. Редовният кабинет успя да финализира, а ангажиментът, който е поет, е до края на 2026 г. да се намалят с 40% вредните емисии от въглищните централи. Не е много ясно казано как това ще се случи сегашният служебен кабинет в доста краткия хоризонт, който му остава, няма възможност да променя план, но в цяла Европа в момента се водят тези дискусии дали всичко преди 1 година Еврокомисията си е представяла като реалистично или финансово смислено сега изглежда по същия начин с оглед на енергийната криза. 

Това каза служебният премиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Говори сега" по БНТ.

По въпроса за Зелената сделка - тя остава релевантна и трябва да се постигне, защото в дългосрочен план тя ще ни направи по-независими от всички доставки на енергийни източници, които са повлияни от геополитическите конфликти, уточни обаче той.

"Но в краткосрочен план някои от ангажиментите изглеждат много трудни за изпълнение с оглед на цялата икономическа несигурност, високите цени в момента. Брюксел и всички страни сме се съсредоточили да намерим краткосрочни решения по отношение на цената за идната зима, но трябва да се говори и за това, дали всички ангажименти са изглеждали смислени преди продължават да бъдат такива", каза още Пеканов.