*Министерският съвет одобри целева вноска от страна на „Български енергиен холдинг“ към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) в размер на 650 млн. лева. Те ще отидат при бизнеса и операторите на енергийната мрежа за компенсации заради скъпия ток за периода от 1 юли до 30 септември.

Съгласно промените в  Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., фондът компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базовия товар на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“, за съответния месец и базовата цена от 250 лв./мегаватчас за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г.

За да се осигурят парите законът предвижда публичните предприятия от  енергетиката със 100% държавно участие в капитала да внасят целеви вноски във ФСЕС. 

Размерът им се определя от правителството по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на пълната себестойност на произведената електрическа енергия, необходимите средства за изпълнение на инвестиции и ремонти без ДДС, гарантиращи дългосрочната експлоатация на производствените мощности и осигуряващи икономически обоснована норма на възвръщаемост на капитала.