Уволненият шеф на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е отказал охрана и в момента носи оръжие. Това потвърди самият той пред Нова тв.

Да, отказах охрана, защото не беше много прилично да ходя из Пловдив с двама въоръжени, коментира Даскалов, който бе кандидат за депутат от "Продължаваме промяната". И обясни, че за оръжието си има разрешение. Но не пожела да разкрие дали срещу него е имало заплахи.

Уволнението ми е по висока воля, каза още проф. Даскалов. Не мога да кажа чия е тази воля, но над министър знаете кой стои. Предполагам, че е министър-председателя, не знам, допълни той. Върнал се на работа, защото подписаната от министъра отпуска за кампанията била до 3 октомври.

Проф. Даскалов критикува наследника си, че не се работи активно по изграждане на държавната лаборатория, което било в интерес на частната фирма.

"Евролаб" категорично няма да се върне на територията на "Капитан Андреево" и това е решено на най-високо ниво. В момента полагаме всички усилия да може да заработи държавна лаборатория, но трябва да спазваме закона. Това обясни пък новият изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов. Запитан какви са сроковете, в които може да заработи държавната лаборатория, той обясни, че са нужни минимум 4 месеца за акредитация на самата лаборатория, 20 дни за експресна поръчка и 2 месеца изработка на самите съоръжения.

Полагаме неимоверни усилия в момента да осигурим още две съоръжения, допълни Вълчанов.

Той обясни, че не е разследващ орган, за да знае кой стои зад "Евролаб". Срещу него заплахи не е имало. Като експерт той отказа да коментира политически казуси.

Хиперболизирана е тезата, че са изядени много опасни продукти, каза Вълчанов. Но обясни, че 10 г. страната ни е получавала сигнали от европейски държави след проверки в техни големи вериги магазини на внесени през България продукти.