Не е логично 1,563 млрд. лв. от плана за възстановяване да са за батерии за съхранение на електроенергия, а само 370 млн. лв. да са за развитие на мрежите, казва председателят на КЕВР

Има светлина в тунела по цената на природния газ и за Бългаия. Газът през ноември ще бъде дори по-евтин от октомврийския, който е с цена от 233,46 лв. за мегаватчас, или с 34% по-ниска от септемврийската. Не се очаква увеличение и през декември. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се провежда по инициатива на Института за енергиен мениджмънт.

Трендът надолу може да се случи, ако няма сътресения в Европа и света, предизвикани от войната в Украйна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се провежда по инициатива на Института за енергиен мениджмънт.

Той заяви, че газовите хранилища в ЕС  са пълни почти на 90%, в България хранилището в Чирен е на 77 на сто, но до отоплителния сезон то ще бъде запълнено, смята Иванов. Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен, цените, които са предложени от участниците в търговете, са изключително атрактивни. 

И той говори, че за да има бързо развитие на зелени мощности, то трябват инвестиции в мрежовите услуги, за управление на електрическите товари и за претоварването на мрежите.

Председателят на КЕВР счита, че тази тема трябва да бъде развивана, посочвайки, че през 2008 г. в България 10,3 процента беше енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в брутното енергийно потребление. През 2019 г. този процент се удвоява и вече енергията, произведена от ВЕИ, е 21,6%.

Съгласно план "Климат - енергетика" до 2030 г. потреблението на енергия в страната от ВЕИ ще достигне 27% в брутното енергийно потребление, а за потреблението на ток от възобновяеми източници целта е 30 на сто.

В световен мащаб през 2020 г .25 на сто от  енергийното потребление е от ВЕИ, а до 2050 г. трябва да е 60%.Това води до проблеми у нас, които са в две насоки. Първият е с присъединяването на нови ВЕИ централи, вторият проблем са електроенергийните системи, които трябва да бъдат реорганизирани по начин, по който да осъществят преноса и управлението на такава енергия. Това изисква инвестиции, обърна внимание председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Той заяви, че 661 млн. лв. са предвидените инвестиции за мрежите у нас, като 370 млн. лв. са от плана за възстановяване, а останалите са от национални източници. За съоръжения за съхранение на енергия от ВЕИ са предвидени 1,562 млн.  Той нарече втория проект полезен, но заяви, че няма логика за развитието на мрежите да са отделени четири пъти по-малко средства, отколкото за батерии. "А когато няма логика, то има друга логика", каза председателят на КЕВР и допусна, че има възможност за корекция за по-справедливо разпределение средствата от плана.