Служебният кабинет внася решение да се удължи действието на сегашния и през следващата година

Служебното правителство се отказва да изготвя нов бюджет и внася решение да се удължи действието на сегашния и през 2023 г.

Това става ясно от публикувано съобщение на сайта на финансовото министерство. Като мотиви за решение се посочва това, че изготвянето на нов бюджет било свързано с провеждането на съответните политики в публичните финанси, каквито правомощия служебното правителство нямало.

Въпреки това били подготвени няколко варианта за парите на държавата за 2023 г., които обаче се оказали политически и обществено неприемливи. При първия заложеният дефицит от 11 млрд. лв. и тегленето на нов дълг от 15,9 млрд. лева отдалечавали България от въвеждането на еврото, а и пласирането на толкова голям дълг щяло да е трудно и при твърде високи лихви.

Вторият вариант пък предвиждал 3% дефицит, който да се постигне с орязване на социални плащания и други важни разходи, което също го правело неприемлив. Това налагало сегашният бюджет да се удължи, а нов да бъде изготвен от редовно правителство. То щяло да вземе и решение дали догодина да се вдига минималната заплата и да има увеличение на пенсиите, защото удължаването на сегашния бюджет не позволява това да се направи.

Съобщението за финансовото министерство идва само ден, след като министър Росица Велкова бе изслушана в парламента за състоянието на държавните финанси. Във вторник тя представи разчетите за следващата година, при което стана ясно, че те не намират почти никаква подкрепа сред парламентарните партии. (24часа)