200 млн. лв. по-малко са плащанията за газ в резултат на открити търгове, в сравнение с прякото договаряне с търговци. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева дадоха брифинг, за да коментират рекордно ниската цена от април досега.

По-рано на открито заседание на КЕВР Златева съобщи, че в резултат на падане на котировките на газа на нидерландската борса TTF, както и заради отстъпките от цената на същата борса, дадени от фирмите на търга за ноември, цената ще е под 130 лв. на мегаватчас, а не 166,14 лв., както беше в първоначалното заявление на "Булгаргаз".

Христов показа и графика на борсовите цени и на цената, по която "Булгаргаз" купува. "Неконкурентните процедури, които са до септември, на практика България купуваше газ на борсови цени, след началото на нашите търгове се вижда разликата. Цифровото изражение на тази разлика за ноември е 200 млн. лв. Ако бяхме продължили старата стратегия на директни преговори и събиране на оферти по имейли, щяхме да платим с 200 млн. повече за същото количество газ, което сега потребяваме".

Златева пък даде пример с отоплението на жилище от 110 кв. м с газ при различните цени. По цените от септември, които бяха 353 лв. за мегаватчас, това семейство е трябвало да плати 700 лв., по цените от октомври, когато цената падна на 233 лв., сметката за същото потребление 350 лв., с намалената цена за ноември, тази сума спада на 250 лв. 

Директорът на "Булгаргаз" коментира и спекулации, че поевтиняването у нас се дължи на падането на борсовите цени. Отстъпките за ноември са между 35 и 50% от борсовия индекс. Така че колкото и да намалява борсовия индекс, отстъпката си е фиксирана величина§, каза тя.