Сравнението на офертите изкарва Тайланд по-изгоден от родопския град

Поскъпването спрямо миналата година е около 30%

Оферта за посрещането на новата 2023 г. в един от многото 5-звездни спа хотели във Велинград превъзбуди през последните дни бдителната фейсбук общественост. Обобщена накратко, обявата предвижда 4700 лв. за 4 нощувки за двама с включена закуска и вечеря. И естествено – празнична вечеря в новогодишната нощ и програма с участието на рапъра 100 кила, Крисия, Стефан Илчев, Аристос, Преслава и DJ Дамян.

Многобройните коментари се въртят около възмущението, че при тези цени май е по-изгодно да се отиде на остров Пукет или в Занзибар на Нова година, отколкото във Велинград.

Снимката на офертата, която се върти в социалните мрежи, обаче е отрязала долната част на ценоразписа. 4700 лв. е пакетът за двойна стая, т.е. ако се смята за един човек, офертата за четирите дни е 2350 лв. Но хотелът има и апартаменти с по една или с две спални, ВИП апартамент и президентски. В последния пакетът струва 11  500 лв., но апартаментът събира 6 човека, т.е. се падат по 1916 лв. на човек.

Ако ще сравняваме с Пукет, трябва да превърнем тази сума в евро и тя излиза 963 евро. За съжаление, толкова струва подобен новогодишен пакет в 3-звезден хотел в Солун. За посрещане на новата 2023 г. на тайландския остров Пукет трябват малко повече пари.

Но туризмът е индустрия на преживяванията и ако човек иска нещо неповторимо, трябва да се откаже от това да калкулира детайлно себестойността на всяка услуга. След падането на пандемичните ограничения пътуванията по света избухнаха и може да се намерят оферти за доста атрактивно посрещане на новата година, които са, ако не точно на стойността на 4-5 дни във Велинград, то поне са съизмерими с тези цени.

Например екскурзия до Лапландия, по-точно до финландския областен град Рованиеми, който е на 80 км от Полярния кръг. Тези екскурзии се предлагат вече от няколко туристически агенции и включват чартърен полет от София до Рованиеми и 6 дни там.

Освен че новата 2023 г. се посреща на Полярния кръг, екскурзията включва посещения на ферма за елени, возене с еленски впряг, посещение на ферма за хъскита и на арктически зоопарк, наблюдение на Северното сияние и дори круиз с ледоразбивач до близката Швеция. За най-смелите - и плуване в ледените води на езеро с неопренов костюм, който не позволява на тялото да усети, че температурата на водата е 2-3 градуса.

Всичко това струва 1890 евро на човек, включително и чартърния полет, без да се смята круизът, който е по желание и за който се доплащат 250 евро. Стойността е само два пъти по-висока от тази да посрещнеш новата година във Велинград под звуците от хитовете на актуална българска звезда, а през останалото време да преяждаш на шведска маса.

Тъй като Велинград през зимата може да предложи само това плюс топлата минерална вода в басейна и спа центъра.

Ако Лапландия се струва някому прекалено студена, може да избере противоположна дестинация. Силно нашумелият по време на пандемията Занзибар в момента се конкурира с много повече световни дестинации, които са отворени и приемат гости без ограничения. Затова цените там са пределно ниски и в момента почти няма агенция за изходящ туризъм, която да не предлага новогодишна почивка в Занзибар на цени, сравними с тези във Велинград.

В почти всички случаи става дума за 6-7 нощувки и цялата екскурзия трае от 26 декември до 2 или 3 януари.

Пътуването е от София през Истанбул, настаняването – в 4- и 5-звездни хотели, а почивката включва обичайните за Занзибар обиколка на Каменния град, екскурзия до Затворническия остров,  тур “Островът на подправките”, синьо сафари, гмуркане, плажове и т.н.

Сега е периодът на ранните записвания и такава екскурзия може да струва около 3500 лв. на човек, а може да се намери и за около 3200 лв. Но за двама възрастни с дете до 11 години цената, която включва транспорта, храненето и новогодишната вечеря, може да струва и 6000-7000 лв. общо. Като се има предвид, че става дума за 7 дни, а не за четири, най-ниската цена всъщност почти доближава тази за Велинград.

Колкото до остров Пукет,  заради разстоянието до тази отдалечена азиатска дестинация посрещането на Нова година там отнема 10-12 дни и струва по-скъпо. Най-евтините подобни оферти са по 1500-1600 евро на човек, и то ако записването и предплащането се направят още сега, иначе цените се движат около 2000 евро или малко повече.

Но тази цена включва толкова много неща, че ако я сравним с Велинград, везните накланят към нея. Защото в 12-дневния си вариант екскурзията предвижда двудневно посещение на Банкок, престой на остров Пукет, посещение на местата, в които са снимани редица холивудски продукции, сафари със слонове, вечер в увеселителен парк и разбира се – новогодишна вечеря. Ако по бакалски разделим сумата на дните, ще излезе, че посрещането на Нова година във Велинград е наистина малко по-скъпо от това да го направим в Тайланд или поне на същата цена.

Който не може да си позволи да отдели цели 12 дни за подобни развлечения, със сигурност ще огледа офертите за посрещане на новата година в по-близката чужбина. И тогава ще установи, че каквото и да избере, ще излезе по-евтино от въпросния хотел във Велинград.

Новогодишен купон в Милано и 3 нощувки там например в момента може да се намери и на цена от 899 лв. Вярно е, че става дума за 3- или 4-звезден хотел, лети се с нискотарифна авиокомпания до Бергамо, а цената не включва допълнителните разходки, екскурзии и атракции, но това са 452 евро, т.е. двойно по-евтино, отколкото 4 дни във Велинград. И то при положение, че Италия е прочута с високите цени, с които посреща туристите от цял свят.

Изобщо няма смисъл да се правят сравнения с още по-близката чужбина – Сърбия, Северна Македония, Румъния и т.н. Но е факт, че тази година цените на туристическите пакети у нас, а и изобщо престоят в хотели и храненето в ресторанти е поне с около 30% по-скъпо, отколкото миналата.

Според изпълнителния директор на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов реалното поскъпване на тазгодишните оферти за зимен туризъм е между 11 и 17% в сравнение с миналогодишните.

“Пазарът не би могъл да поеме повече и останалото се постига с помощта на трикове. Например намалява се грамажът на порциите, не се влагат определени скъпи продукти – начините са хиляди”, каза той.

Той заподозря, че въпросната оферта на спа хотела във Велинград е нарочен маркетингов трик, чиято цел е да се пише и говори за посрещане на празниците в града. Според прогнозите на Драганов поскъпването изобщо няма да спре пътуванията на българите за Коледа и Нова година и отново около 530 хиляди сънародници ще посрещат празниците вън от дома си. Около 60 хиляди от тях със сигурност ще пътуват в чужбина.

Гмуркането на остров Занзибар
Гмуркането на остров Занзибар