Част от банките са започнали да повишават лихви по кредити и депозити. Засега с малки стъпки, но се очаква през следващата година тенденцията да се засили. Според БНБ през първото тримесечие на 2023 г. ще има по-осезаеми повишения.

ЦКБ е повишила с 0,2 процентни пункта минималните нива на лихвите по ипотечни кредити. Но пък клиенти с издадена дебитна карта или осигуряващи се в пенсионен фонд и такива със застраховка в дружества от една и съща група с банката получават отстъпка от 0,2%.

Промяна в методиката е направила ПИБ за ипотечните кредити. Плаващата лихва вече се определя с нов показател, в който влиза и едномесечният EURIBOR. Промяната важи за новоотпуснати кредити.

И при ДБанк има нова методика за лихвата - шестмесечният EURIBOR е заменен с показател според средните лихви по салда на депозити със срочност от 1 ден до 2 години. При ОББ има повишение с 0,11 процентни пункта на лихвите по ипотеки за нови клиенти. Освен това няколко банки вдигнаха лихвите по стари заеми в евро заради повишение на индекса EURIBOR, с който е вързана лихвата.

При потребителските заеми банките засега са по-пасивни, показват наблюденията на “Моите пари”.

При депозитити лихви са вдигнати при Инвестбанк - за 12-месечните стандартни в левове и в евро е станала 0,8%. При 24-месечните е 1,25%. За онлайн депозита лихвата е вдигната с 0,05 процентни пункта.

ПроКредит Банк обяви увеличение на лихвите по стандартните срочни депозити. За 12-месечните е с 0,70 пункта, при 24-месечните - с 0,8, а за 36-месечните лихвата се вдига на 1,05%. (24часа)