България все още може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., но това, което най-много ни липсва, е политическата воля, смята Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", който е бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Василев беше сред участниците в кръгла маса в София, посветена на готовността на българската икономика за еврозоната и организирана от Центъра за развитие и политики, съобщава БТА.

България в икономическо и математическо отношение е готова много отдавна за влизане в еврозоната, дълги години имахме макроикономически показатели, с които бяхме по-готови от много от държавите членки на еврозоната, посочи Николай Василев. Според него пропуснахме много исторически моменти, повече от десетилетие, но все още можем да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г. Сега имаме шанс за 2024 г., ако ние сами не се откажем, посочи той.

Според него дългогодишният спор дали сме готови за еврозоната, дали сега е правилният момент, не е научен и икономически, а е по-скоро геополитически. Същите хора, които сега са против еврозоната, вероятно са били против влизането в ЕС и в НАТО, вероятно са били против въвеждането на валутния борд, а сега същите хора защитават валутния борд от еврото, даде пример Василев и добави, че въпросът е ценностен. Въпросът е дали искаме да бъдем част от западната цивилизация или не искаме.

Василев определи обвързването на темата за инфлацията с членството в еврозоната като измислено и фалшиво. Тя се коментира от хора, които не заради темата за инфлацията са против влизане в еврозоната, те са по принцип против и когато един аргумент спре да работи, те ще си измислят друг, посочи Василев. Той отбеляза, че в най-скоро време ще бъде публикувана брошура, от която ще се види, че инфлация в страните, приели еврото, след това я няма, както и че не може да се говори за удвояване на цените.

Николай Василев коментира и тези за обедняване от въвеждането на новата валута. Всички държави, влезли в еврозоната, са забогатели, ние ще забогатеем много повече от тях, смята той. Дори тази година, 2022 г., България има най-високия ръст на доходи и заплати в целия ЕС, това ще продължи, ако влезем в еврозоната, посочи още Николай Василев. Той обаче каза, че за притеснения и страхове от това членство са виновни хората, които разбират от темата - икономисти, общественици, политици, но които в продължение на 20 години не могат да я обяснят. Хората са прави да се притесняват, просто ние трябва да им обясним темата по по-убедителен начин, посочи Николай Василев.