Бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лв. за мегаватчас, вместо досегашните 250лв.  С 164 гласа "за" депутатите приеха проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, внесен от Драгомир Стойнев от парламентарната група (ПГ) на "БСП за България".

Компенсацията трябва да бъде за всички небитови потребители, присъединени към мрежите на ниско, средно и високо напрежение.

Стойнев обясни, че в пленарна зала депутатите са приели неизпълним текст. От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че ако това предложение бъде прието, може да се блокират всички помощи.

Проблемът става сериозен, докато не получи разрешение от Европейската комисия, което може да отнеме между 4 и 6 месеца. Затова Стойнев предложи въпросният текст да отпадне и да си остане това, което вече е гласувано в НС и Комисията по енергетика - помощта да бъде 200 лева за мегаватчас за всички небитови потребители.

Ще гласувам против това предложение по две причини. Първо 200 лв. таван поставя под риск държавната енерегитка. Последните две години са добри за нея, но помним каква трудна година беше 2020г. в началото на Ковид кризата. Тогава и държавните и частните компании изнемогваха. Ако сега им извземем още 1 млрд. каквато е разликата в таван от 200лв. и таван от 250лв. много вероятно след 2023г, те да се окажат в сериозен финансов проблем, това обясни Владислав Панев от "Демократична България".

Въвеждането на таван от 200лв означава рязко намаляване стимулите на инвестиции в енергийна независимост в ВЕИ технологии, които биха гарантирали в дългосрочен план една независимост и прехода към устойчиво ниски цени на енергията в България. Ако приемем сега този таван, много трудно през 2024г. например ще го повишим, още коментира Панев.

Георги Самандов от "Български възход" подчерта, че настоящите компенсации единствено само задоволяват едрия и голям бизнес като официална справка показва че под 1 млрд лева са стигнали до малкия и среден безнес.

Трябва да се плащат компенсации за да може бизнесът ни да е конкорентно способен, но нека да се кажем, че настоящият модел не е продуктивен и трябва да измислим нов такъв. Нека колегите от изпълнителната власт да се активират и ако може да се ангажират за създаването на нов модел, защото настоящия  видимо не работи, коментира още Самандов. 

Преди гласуване в пленарна зала, проекта на решение беше приет в Комисията по енергетика.