Културно се обяснявали депутатите от "Продължаваме промяната" в стаята на групата в парламента по повод "Лукойл" след заседание на енергийната комисия. При гласуването на законопроекта на "Демократична България" за държавния контрол над рафинерията.  Той предвижда държавата да назначи особен управител на "Лукойл Нефтохим", Венко Сабрутев от ПП гласувал "въздържал се". 

Разговаряхме с стаята на групата 5 минути и го попитах какви са мотивите му да се въздържи, той ми ги каза и си тръгнахме. В стаята имаше и други хора. Това каза пред "24 часа"  Радослав Рибарски, който е и зам.-председател на енергийната комисия. Той не коментира какво му е казал Сабрутев. Може в зала да глакува различно, каза Рибарски. 

Сабрутев влезе и в устата на Бойко Борисов, който призова Кирил Петков да види как Венко Сабрутев е гласувал в комисията по енергетиката. Депутати от ПП подкрепиха предложението на ДБ, но не и някои ключови народни представители от формацията, сред които и Сабрутев. На брифинг в централата на ГЕРБ той оповести нова коалиция "Лукойл".  В нея той вкара, заради Сабрутев "Продължаваме промяната" и още ПП, БСП, "Възраждане" и "Български възход". 

Венко Сабрутев КАДЪР: Nova
Венко Сабрутев КАДЪР: Nova