Инфлацията на потребителските цени в Гърция спадна през ноември и достигна най-ниско ниво за последните девет месеца, на фона на леко покачване на жилищните разходи, сочат данните на Гръцката статистическа служба, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Потребителските цени са се покачили с 8,5 процента годишно през ноември, по-бавно в сравнение с растежа с 9,1 процента през октомври. Цените се покачват от месец май миналата година. Това е най-ниското ниво на инфлация от февруари, когато цените се повишиха със 7,2 процента.

Цените на храните и безалкохолните напитки отчетоха двуцифрен годишен растеж от 15 процента. Тези цифри са плътно следвани от 14,5 процента покачване на транспортните разходи.

Жилищните разходи се покачиха с 4,8 процента от миналата година, но по-малко от скока от 11,2 процента през октомври.

На месечно ниво потребителските цени останаха без промяна през ноември, след спада от 1,2 процента миналия месец.

Данните показаха, че хармонизираната инфлация също е намаляла до най-ниското ниво за последните осем месеца от 8,8 процента през ноември спрямо 9,5 процента предишния месец.

На месечно ниво хармонизираният индекс на потребителските цени се понижи с 0,3 процента от октомври, когато цените спаднаха с 1,2 процента.