Българската народна банка (БНБ), като собственик и оператор на Депозитаря на държавни ценни книжа и Европейската централна банка подписаха Рамково споразумение за TARGET2-Securities (T2S), което предвижда ДДЦК да се присъедини към платформата на Евросистемата за сетълмент на ценни книжа T2S, съобщиха от централната банка.


ДДЦК е централен депозитар за държавни ценни книжа, който е базиран в София, България и е един от двата централни депозитари,  опериращи на българския пазар. Той е собственост на Българската народна банка и може да извършва сетълмент в евро на безналични държавни ценни книжа, емитирани от Министерството на финансите на вътрешния пазар в лева и евро.


С миграцията към T2S, той вече ще може да предлага на своите участници сетълмент на принципа „доставка срещу плащане“ на ценни книжа и парични средства в централно банкови пари. Допълнително ще бъде определена подходяща дата за миграцията  на ДДЦК, в съответствие с процедурите за управление на T2S, предвижда споразуемението.


T2S е една от услугите на TARGET, предоставяни от Евросистемата, с цел подпомагане подобряването на интеграцията на финансовите пазари в Европа чрез хармонизиране на сетълмента на ценни книжа в централнобанкови пари на общоевропейско ниво.

През 2021 г. платформата е обработвала средно по 700 000 трансакции с ценни книжа всеки ден, основно срещу евро, но също и срещу датски крони.