Община Самоков подписа договор с Министерски съвет за финансиране на изграждането на пътна връзка от съществуващия път между селата Горни и Долни Окол до туристически комплекс "Окол Лейк", съобщават от общината.

"За Община Самоков е от голямо значение да има на територията си инвеститор на такова ниво, което ще допринесе за откриването на нови работни места и предлагане на висок клас туристически продукт. Ще бъде изградена и необходимата инфраструктура, която ще допринесе за развитието на целия район на двете села", коментираха още от община Самоков.

Идеята за комплекса е вдъхновена от красотата на природата и стремежа към здравословен начин на живот. Основният замисъл е да се създаде алтернатива на градската среда, която да предлага удобства и възможности за активен живот, работа и отдих сред природата. Комплексът включва международно голф игрище, петзвезден хотел, паркови пространства и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти.

Община Самоков е извършила необходимото инвестиционно проектиране и ще проведе процедура за избор на изпълнител на инфраструктурния обект. Държавата предоставя на общината 2 339 812 лева, като тези средства са за изграждане на пътната връзка с дължина 1,5 км. Към пътната инфраструктура се предвижда поставянето на тръбна мрежа за кабели и изграждане на улично осветление, пише в официалната страница на община Самоков във "Фейсбук".

Реализацията на проекта "Окол Лейк" започна на 1 август 2020 година, а днес в него вече има оформени жилищни сгради и се строи петзвезден хотел, който се очаква да бъде открит през 2023 година - предаде БТА.