Европейската комисия даде зелена светлина за експлоатацията на терминал за втечнен природен газ в североизточния германски град Лубмин, съобщи операторът, цитиран от Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС потвърди освобождаването от някои правила, постановено през ноември от федералната агенция за регулация на мрежите, обяви днес компанията оператор "Дойче регас" (Deutsche Regas).

Въпреки това все още няма одобрение от надзорния държавен орган. Правителството на германската провинция, в която е разположен Лубмин, Мекленбург-Предна Померания, неотдавна отложи решението си за януари.

Националният енергиен регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) освободи през ноември терминала от тарифи и регулиране на достъпа до мрежата.

Според по-ранна информация от "Дойче регас" на операторите няма да бъде разрешено да установяват свободно тарифи и правила за достъп до терминалите. Подобно изключение вече бе гарантирано за други терминали и е възможно, ако например конкуренцията при доставките на газ и безопасността им бъдат подобрени.

"Дойче регас" получи вчера разрешение от регионалните власти да подава газ в рамките на тестова операция. Според компанията това включва намалено количество, произведено по време на необходимите тестове на технически съоръжения.

Шефът на надзорния съвет Щефан Кнабе не можа да каже кога ще бъде подадено първото количество газ в газопреносната мрежа като част от тестовете, но е възможно това да се случи преди края на годината.

Във Вилхелмсхафен, провинция Долна Саксония, вчера за първи път бе подаден газ в тестовата фаза от работата на терминала за втечнен природен газ. Очаква се търговските операции там да започнат в средата на януари.

Скоро трябва да влезе в експлоатация и терминал за втечнен природен газ в Брунсбютел, провинция Шлезвиг-Холщайн.

Германия се надява на доставки с морски транспорт на втечнен природен газ, с който да замести доставките от Русия.

Междувременно нидерландско-британски консорциум, който проучва спорния добив на природен газ на остров Боркум в Северно море, се е отказал от участъци, за които по-рано е подал заявка, припомня Ройтерс - предаде БТА.