Напоследък се забелязва тенденция за ‚подмладяване“ на пациентите с високо кръвно налягане. Броят ми във възрастовата група между 18 и 35 години в Европа значително нараства. Ново здравно проучване на Huawei, покриващо и България, разкрива, че почти половината жители на Европа не са запознати с факта, че тази болест може да настъпи значително по-рано от преди.

На каква възраст трябва да за почнем да се грижим за сърцето си?

Колкото по-рано, толкова по-добре. Колкото по-рано започнем да следим дали то то работи на подходящите обороти (т. нар. сърдечен ритъм или пулс), толкова по-рано започваме и да проверяваме редовно кръвното си налягане и съответно сме в състояние да се намесим и предотвратим болестни промени в сърдечно-съдовата система.

Новото проучване* показва, че само половината респонденти смятат, че трябва да започнат да обръщат внимание на здравето на сърцето си на 20-30-годишна възраст. Това е времето, когато са много активни, навлизат на пазара на труда и нямат време – и фокус, да се занимават със здравето си. В Европа близо 37% от респондентите вярват, че трябва да започнат да обръщат внимание на сърцето си чак след 40-годишна възраст, като мъжете неглижират повече от жените нуждите на сърцето си. Около половината от тях смятат, че трябва да му обръщат внимание след 40 години или дори по-късно.

Кардиологът Кшищоф Дж. Филипиак съветва да започенете възможно най-рано. По възможност да следите основни параметри като пулс, кръвно налягане, електрокардиограма. Пулсът, разбира се, зависи от физическата активност през деня, но не трябва да надвишава 90 удара в минута за здрав човек в покой, и 80 удара в минута за хората с високо кръвно налягане. Дори да не помните препоръчваните стойности, модерни устройства като смарт часовник с EKG функция могат да ви покажат резултати и референтни стойности. Никой не очаква от вас да разчитате електрокардиограми, часовник, който поддържа тази функция, ще ви каже дали сте в нормален синусов ритъм или е засякъл често недиагностицирани, но потенциално опасни артериални фибрилации.

Първият смарт часовник на Huawei, който прави и анализира електрокардиограма, е HUAWEI WATCH GT 3 Pro. Той включва високопроизводителен ЕКГ сензор/модул, с чиято помощ може да алармира за аномалии и потенциални рискове за здравето, които да проверите при вашия лекар. Резултатите се показват на самия часовник веднага и в интуитивна форма, даваща бърз поглед върху важната за вас информация.

HUAWEI WATCH GT 3 Pro впечатлява със своя дизайн на традиционен часовник, във версии за дамите и кавалерите, както и с дългия живот на батерията си – до 2 седмици за мъжкия, и седмица за дамския вариант. Той следи още много други свързани със здравето функции, както и множество спортове, съставяйки персонализирани планове за подобряване на начина на живот.

Смарт часовниците се радват на постоянно растяща популярност и вече се доближават до ролята на облеклото за изразяване на стил и индивидуалност. Те обаче имат и много по-важна роля – да ни стимулират да се грижим по-добре за сърдечното си здраве, с функции като измерване на електрокардиограма, наситеността на кръвта с кислород, пулса, нивото на стреса и качеството на съня. Подарете си по-дибър живот с нов HUAWEI Watch GT 3 Pro.

* Проучването е проведено от Pollster Research Institute по CAWI технология. Интервюираната извадка е представителна за хората между 18-65 години. Изследвани са разбивки по местоживеене, възраст и пол.