Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се увеличава леко през миналата седмица, което е знак, че пазарът на труда в САЩ остава стабилен, въпреки че Управлението за федерален резерв (УФР) продължава своята политика на повишаване на лихвените проценти, а това води до ограничаване на икономическата активност и съответно до намаляване на търсенето на служители, предаде Асошиейтед прес.

Молбите през седмицата, приключила на 24 декември, се увеличават с 9000 до 225 000, съобщи министерството на труда във Вашингтон.

Средният четириседмичен брой на молбите, който е по-слабо променлив показател, се е понижил само с 250 до 221 000, пише БТА.

Молбите за помощи при безработица са косвен показател за съкращенията. Икономисти го следят внимателно на фона на лихвената политика на УФР, която може да вкара икономиката на страната в рецесия, отбелязва АП. Повишаването на броя на съкратените от работа и на молбите за обезщетения може да се разглежда като ранно предупреждение за подобна тенденция. УФР се опитва да ограничи темпа на повишаване на заплатите в страната в рамките на политиката си за намаляване на инфлацията, отбелязва АП.

Броят на американците, получаващи традиционните обезщетения за безработица, се е увеличил с 41 000 през седмицата, приключила на 17 декември, до 1,71 милиона.

Данните за молбите в САЩ са нестабилни през последните седмици, но броят им все още е под психологическата граница от 270 000, която икономисти разглеждат като предупреждение за отслабване на пазара на труда, отбелязва Ройтерс.