Ето кой го доставя през януари: 27% газ от Азербайджан, 31% от  Mytilineos, 15% от„Колмар“, 4%  от Depa Commercial и 23 на сто - от "Чирен"

КЕВР не е признала евентуални разходи за бъдещ арбитраж с "Газпром експорт" в цената на газа. "Булгаргаз" ги е калкулирал в цената за обществена доставка и е предложил тя да е 3,12 лв. за мегаватчас, регулаторът ги вади и цената на тази услуга е свалена на 2,78 лв. Това става ясно от протокола на закритото заседание за цената на газа през януари. 

"Булгаргаз" е поискал в цената да бъдат включени арбитражни такси и разходи за дело, както и разходи за юридически услуги.

За януари източниците на доставка са 27% газ от Азербайджан, 31% от гръцката компания Mytilineos S.A., 15% от регистрираната в Нидерландия „Колмар“, 4% от гръцката  Depa Commercial и 23 на сто - добив от подземното газово хранилище.

Членът на КЕВР Благой Голубарев заявява, че прави впечатление как най-ниската цена в момента е от „Чирен“, въпреки че сред обществото се тиражира друго. От много време се коментира от хора на позиции в държавната енергетика, че януарското поскъпване е заради скъпия газ от "Чирен", който е складиран при пикови цени на газа през август и септември. Според Голубарев, той е най-евтин, но е на нивата, които са близки до тези на другите доставчици. Обикновено с добива на газ от хранилището през зимата се понижават цените на газа, тъй като през лятото той е на ниска цена. С изключение на миналото лято.