22 терена в страната имат потенциал да се превърнат в нови индустриални паркове. По-голямата част от тях са в общини в Северна България, като така се следва концепцията на икономическото министерство фокусът да се насочи натам, за да се настигне развитието на южната част на страната. Това става ясно от данни, предоставени на “24 часа” от ведомството.

12 от терените отговарят на изискванията на Закона за индустриалните паркове - да са урегулиран поземлен имот с площ над 300 декара. Осем от тях се намират в общини в Северна България - Ветрино, Горна Оряховица, Добрич, Кубрат - с два терена, Разград, Свищов, Смядово, а останалите са в Бургас, Раднево, Сливен и Твърдица (виж инфографиката)

Останалите 10 терена са с площ между 100 и 300 декара, което значи, че

са подходящи за изграждане на специализирани индустриални паркове

за високотехнологични дейности. Те се намират в северните общини Велики Преслав, Бяла, област Русе, където има три терена, както и южните Крумовград, Баните, Кюстендил, Раднево и два терена в Септември.

84 общини са отговорили на запитването на Министерството на икономиката за намиране на подходящи терени, като са предложили 99 територии. 77 от тях обаче не са отговаряли на изискванията.

Подходящите ще бъдат анализирани от Национална компания “Индустриални зони” (НКИЗ), като

още този месец ще започнат срещи

с общините и ще се обсъдят финансирането и управлението на терените, включително търсенето на подходящи бизнес партньори и позиционирането на инвеститорите в предпочитаните от тях региони на страната.

Преди две седмици бяха определени седем ключови индустриални парка, чиято цел е балансираното развитие на инвестициите в страната.

София-Божурище и Бургас са най-развитите от тях. Този в Шумен е публично-частно партньорство с общината и в него вече има реализирани около 20 проекта. Парковете Плевен - Телиш, Видин и Карлово са собственост на НКИЗ, но са в процес на развитие и засега не се радват на голям интерес. “ЛВЗ Русе” пък е частен проект.

Идеята е той да е високотехнологичен парк и да възстанови производството на модерни вагони в бившия локомотивен завод.

Този списък ще бъде предоставен на Службите по търговско-икономически въпроси в чужбина, които да представят пред чуждестранния бизнес възможностите за инвестиции в тези зони, както и всички останали от регистъра на индустриалните паркове.

Предвиждаше се да бъде създадена и специална програма на държавата за развитието на индустриалните паркове с бюджет за финансова подкрепа, но все още

не е ясно на какъв принцип ще работи тя

До края на февруари ще бъде отворена мярката за подкрепа на индустриални зони по плана за възстановяване, която е с бюджет от 212,5 млн. лв.