Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се е понижил до най-ниското си ниво от април 2022 г., което се явява нов довод, че пазарът на труда издържа на агресивните повишения на лихвените проценти, докато Управлението за федерален резерв (УФР) се опитва да охлади икономиката и да намали инфлацията, информира Асошиейтед прес.

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица за седмицата, приключила на 28 януари, е намалял с 3000 души до 183 000 спрямо 186 000 през предходната седмица , съобщи днес Министерството на труда. Така молбите за помощи при безработица се задържаха под 200 000 за третата поредна седмица, отбелязвайки и трета седмица на намаление.

Средният четириседмичен брой на молбите за помощи приз безработица, който е по-стабилен показател, се е понижил с 5750 до 191 750.

Снощи УФР повиши основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), което бе осмо повишение на американските лихви за по-малко от година. Референтният лихвен процент сега е в диапазона от 4,5-4,75 на сто, максимум за последните 15 години.

Агресивната политика на УФР, целяща намаление на високата инфлация, е имала по-малко въздействие върху устойчивия американски пазар на труда, сочат най-новите данни, предаде БТА.

В нощи Белият дом съобщи, че новооткритите работни места в САЩ са се увеличили до 11 милиона през декември, спрямо 10,44 милиона през ноември, което е най-високото им ниво от юли 2022 г.

По-рано този месец правителството съобщи, че американските работодатели са прибавили солидните 223 000 работни места през декември, което е свидетелство, че икономиката продължава да е в здравословно състояние въпреки опитите на УФР да забави икономическия растеж и темпа на наемане на работа. Броят на свободните работни места през декември сочи, че се падат около две свободни работни места на всеки безработен американец.

Същевременно равнището на безработица в САЩ се е понижило до 3,5 на сто, което е 53-годишен минимум.