Националната компания за природен газ Ромгаз и Сокар - дъщерно дружество на националната петролна компания на Република Азербайджан, ще подпишат в петък първия индивидуален договор за доставка на азербайджански природен газ за Румъния. Той ще е за период от една година и ще влезе в сила от първи април, съобщава Аджепрес.

“Южният газов коридор, както и бъдещият подводен кабел за пренос на електроенергия, произведена в Азербайджан от възобновяеми източници - проекти, подкрепени от Европейската комисия, ще допринесат значително за гарантиране на енергийната сигурност на Европейския съюз”, заяви румънският президент Клаус Йоханис, който е на посещение в Баку по покана на азербайджанския си колега. Той припомни, че Азербайджан е първата държава в региона на Южен Кавказ, която издигна отношенията си с Румъния до нивото на стратегическо партньорство през 2009 г.

“Най-голямата част от нашата търговия е петролът, трябва да диверсифицираме тези обеми, да направим първите стъпки. Компанията Сокар има много петролни операции. Миналия месец в Букурещ беше подписано споразумение за доставка на азерски газ за Румъния. Ще се обърнем и към други пазари и ще използваме всички тези възможности за още по-голям износ на газ”, заяви на свой ред Илхам Алиев. Той допълни, че Баку и Констанца са две важни пристанища и сътрудничеството между тях трябва да бъде подобрено.

В петък Клаус Йоханис ще открие заедно с азербайджанския си колега Министерската среща на Консултативния съвет за Южен газов коридор. В нея ще участва и еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.