Три западни производителя на семена спряха доставките на слънчогледово семе за Русия и поставиха на пауза офертите на клиентите за покупки, съобщи днес в. "Известия", цитирайки писма, получени от няколко руски земеделски фирми, предаде Ройтерс.

Според доклада германската "Байер" (Bayer), швейцарската група за агрохимикали "Синджента" (Syngenta) и фирмата за семена "Нюсийд" (Nuseed) са прекратили договорите с някои руски клиенти и са преразгледали цените.

"От 1 февруари преустановяваме съществуващите фактури за слънчогледови семена, спираме доставките, създаването на нови фактури, а също и обработката на всички входящи поръчки за пратки на слънчогледови хибридни семена", се казва в писмото на "Синджента", цитирано от "Известия".

Допълва се, че тази мярка е предприета поради "ограниченията върху вноса на хибридни слънчогледови семена от редица страни".

Руският орган за безопасност на селското стопанство Росселхознадзор каза в изявление миналата седмица, че е спрял доставките на семена от "Синджента сийдс" от 1 февруари, позовавайки се на опасения относно разпространението на фомопсис, гъбична болест, която засяга слънчогледите, предаде БТА.

Той заяви, че вносът на семена от испанското и френското подразделение на "Синджента" е бил забранен от 21 ноември по същата причина.

Едуард Зернин, ръководител на Руския съюз на износителите на зърно, коментира, че решението за спиране на вноса на слънчогледово семе "е взето за партида от семена на конкретен доставчик, но според нас предизвика и неподходяща реакция от други компании". Според него синхронизираният характер на писмата също повдига въпроси.

"Известия" съобщи, че руското министерство на земеделието казва, че пазарът вече се е запасил с необходимото и не вижда никакви рискове за сеитбената кампания през 2023 г., дори ако западните доставчици на семена решат напълно да се оттеглят от Русия.

Министърът на земеделието Дмитрий Патрушев посочи през януари, че неговото министерство не се е отказало от плановете за квоти за внос на семена. "Известия" цитира министерството на земеделието в понеделник, че не възпрепятства вноса на семена, ако отговарят на всички изисквания за безопасност на продуктите.

Увеличаващият се износ на слънчогледово семе от Украйна е "неприемлив", заяви министерството на земеделието на страната.