8 милиарда евро са предвидени за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г.. Това съобщи Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието в Монтана. Днес започна национална информационна кампания. Специалисти от Министреството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Инициативата има за цел да запознае земеделските стопани с условията за прилагането на инструментите по плана.

"Ще бъдат разяснени както базовите условия, тоест кръстосаното съответствие, така и възможностите за директни плащания, агроекологични плащания, инвестиционни мерки, както и Националният план за възстановяване, където съвсем скоро ще бъдат отворени приеми. “

Започва процедура по сформиране на Комитет по наблюдение, който ще управлява Стратегическия план. "След приемането на членовете на Комитета, ще се предложи проект на план за подпомагане, който ще бъда подобен на индикативната работна годишна програма, която беше позната в Програма за развитие на селските райони, така че земеделските стопани ще имат информация предварително кога ще бъдат отворени приемите, какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения."

И в този програмен период стопаните трябва да се съобразяват с графиците за почистване на площите и да не се палят стърнищата, припомни Даниел Йорданов, от дирекция „Растениевъдство”.

Национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието ще продължи до 16 февруари. Следващата среща е със земеделци от Плевен, Ловеч и Велико Търново.