Веднъж седмично правителството ще прави анализ, за да е ясно трупа ли някой свръхпечалби на гърба на потребителите

Притеснено от истеричните цени, които могат да спрат България да въведе еврото от догодина, правителството се зае с тяхното укротяване.

Премиерът Гълъб Донев свика във вторник на извънредно заседание министри, в чиито ресори са секторите, които произвеждат инфлация - вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев, министърът на финансите Росица Велкова и на земеделието Явор Гечев.

Поканени бяха и ръководителите на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, НАП, Агенция “Митници”, Българската агенция по безопасност на храните.

Поставена им бе задача да следят цените на 35 храни. (Кои са те - виж графиката.)Контролът ще е от производителя до потребителя, или от митницата, ако стоката е вносна. 

Задачата е да се изработи механизъм за мониторинг на тези стоки, който да покаже има ли свръхпечалби и къде отиват.

Донев заяви, че досегашните наблюдения на пазара показват 20-30% увеличение на цената от производителя до магазина. Това говори, че има проблем във веригата от търговеца на едро до този на дребно, каза той.

Други министри от екипа отбелязаха, че

надценката при много стоки е

по-висока - 40 и дори 50%

Премиерът коментира, че не вижда основание за тези високи маржове, след като цените на електроенергия, газ, горива и транспорт са паднали.

Пред “24 часа” вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че големи търговски обекти са твърдели на срещи, че надценката им е от 4-5%, но данните показвали друго.

Ще изследваме дали е така, и ако не е, да бъдат добри да се придържат към обявеното, каза Христо Алексиев.

Наблюдението на цените на тези 35 стоки ще е всекидневно. Ще се проследяват разходите за производство и какво е оскъпяването след това по веригата до щандовете в магазините. При внос ще се проследи обявената на митницата цена и колко плаща потребителят.

Списъкът на храните съвпада с този, по който Държавната комисия по стоковите борси и тържищата следи всеки ден цените в страната, обясни шефът на борсата Владимир Иванов.

Всяка седмица ще се прави анализ къде са най-големите маржове,

ще се прави и сравнение с цените в другите

европейски държави,

особено там, където има вериги, които работят и у нас - например Франция, Испания, Германия и централноевропейските страни.

Алексиев се ядосал, когато видял във Франция българско олио на цена, по-ниска от тази у нас. Там литърът струвал между 1,20 и 1,50 евро, а по българските магазини цената тръгва от 5 лв. Трябва да бъде даден отговор защо е тази разлика, категоричен е вицепремиерът. Защото България е сред големите производители на слънчоглед, има много заводи за преработката му и за производство на олио и нямало логика цената да е по-висока.

Вицепремиерът заяви, че е купил 6 яйца, които не са от свободни кокошки, и бройката струвала 66 ст., което също било твърде скъпо. Даде пример и с масло от известна марка, пакетче от което в европейските държави е към 5 лв., а у нас - 7.

Когато проверките покажат къде е “пробивът”, тоест къде са големите надценки, а оттам и свръхпечалбите, в тези фирми ще влязат контролните институции - НАП и КЗП. Ще се проверява дали се фактурират цените според правилата, дали са платени всички данъци. А когато има съмнения за монопол или картел за договаряне на цени, ще се намесва и КЗК.

Във властта

имат съмнения, че по веригата се включват и

офшорни компании, към които изтичали печалби

Това също подлежало на проверка.

Още при предишния служебен кабинет на среща с бизнеса Алексиев поискал да му посочат причините за поскъпването. Били идентифицирани цените на електроенергията и газа, на горивата и транспорта.

Затова първо се захванахме с овладяването им, за да премахнем сочените от фирмите фактори за поскъпването. Но стоките продължават да са с тренд нагоре, а разходите за енергийни ресурси и транспорт са надолу и няма обяснение защо това се случва, посочи Алексиев.

Той иска да стане ясно и защо, след като България е транзитна държава за турските плодове и зеленчуци, в европейските страни са по-евтини, при по-големи транспортни разходи.

На брифинга в Министерския съвет премиерът Донев съобщи още, че ще се подготвят и законови промени, макар да няма парламент.

“Ще включим мерки, които да могат да вкарат в нормативни рамки и правни норми търговията на храни. 30 години България няма закон за това.

Ще дадем определение за нелоялни

търговски практики,

това, което го има в другите държави. Така ще имаме основание, когато се прави контрол, да определим дали има спекула. Цените на дребно на основните стоки, които се наблюдават, нарастват много. Трябва да се направи анализ защо е толкова голяма ножицата”, каза още Донев. След проверки и при установяване на нарушения ще ще се прилагат и санкционни механизми.

Премиерът допълни, че се обмисля да бъде направен и специален сайт, на който хората да могат да се информират. Те можели да подават и сигнали към КЗП.

Искаме да направим етични, честни и открити правила, за да имаме съпоставимост между цена и качество. Ще получаваме информация от митниците, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и през агенции. Нарушителите накрая ще бъдат санкционирани, заяви още той.

Христо Алексиев каза още, че контрол ще има и за отпуснатите помощи за транспорта на деца, ученици и пенсионери. Повечето фирми и общини са се съобразили с предупрежденията от властта да не вдигат цените на картите за пътуване. Но за случаи като тези в Несебър и в Пловдив щели да се вземат мерки. В Несебър фирма, вместо да намали, увеличи драстично цените на ученическите карти. Подобни случаи имало и в Пловдив, каза Алексиев, който е и министър на транспорта.

Това обаче ще стане, след като приключат назначените от него проверки.

Комисията за защита на потребителите вече се е заела да провери въпросните случаи с цените на билетите в градския транспорт. Освен това ще се правят инспекции в хранителните вериги, туристическите обекти, мобилните оператори.