Натиск от стана на румънския застрахователен регулатор има върху  "Евроинс"- Румъния, които са подразделение на "Еврохолд". За това се оплака в ефира на Нова тв Асен Христов, който е председател на Надзорния съвет на холдинга.

"Ние сме най-големият холдинг в България, над 4000 човека работят за нас в 12 държави. Единственият ни проблем е в Румъния. Това е нормална балканска държава, умножена по 10, така че ако тук говорим за 8 джуджета, там са 80", каза той.

Трета година с помощна на хора от румънския застрахователен надзор ги тормозела определена група хора. Те преди притежавали друга застрахователна компания. Тя била пирамидална структура с около 35% пазарен дял и "през нея изтекоха около 300-400 млн. евро", каза Христов като уточни, че там текат разследвания. През това време няколко пъти получавали оферти да закупят тази група или да се слеят с нея. "Т.е да поемем тяхната вина под някаква форма. Имаше и натиск от служители на техния застрахователен регулатор. Представители, които работят за държавата. Ние не сме против местния регулатор като цяло", каза Христов.

Кристиян Рошу и неговият заместник няколко пъти предлагали "Евроинс" - Румъния да закупи портфейла на румънското дружество Сити иншурънс за една леа, след това започвали проверки и натиск на българското подразделение с "изопачаване на факти и баланси".

"Много лесно могат да бъдат изманипулирани дори членове на борд, където работят 9 човека, един от тях лесно може да ги подведе", каза той.

Христов посочи, че се надявали след като компанията фалира, натискът да престане.

"Имало е проверки, в които са манипулирани данни. Имало е случаи , в които директно се събира информация за компанията, противно дори на закона", твърди той. На база на информацията е изваден доклад, че до едно време всичко в компанията е добре, а към 30 септември липсвали не знам си колко стототин милиона, имало нужда от допълнителен капитал".

Идеята била да поставят компанията под администрация с техен служител, след което да привлекат определен от тях инвеститор. "Определено се работи в полза на фонд, който е контролиран от бившите собственици на Сити, регистрирани по разни острови", смята Христов.

От България "Еврохолд" имала изключителна подкрепа, включително от финансовия регулатор, а другите институции ги разбирали прекрасно.

"Страшно се плюем навън, Избираме си прокурор, президент, премиер и почваме да ги плюем. Ей, Богу, оставете ги да работят. Те трябва да защитават България. Стига сме ги плюли", призова Христов.

Компанията е предприела всички възможни към момента оперативни и правни мерки за защита интересите на акционери, кредитори и инвеститори, се казва в съобщение на "Еврохолд", разпространено тази сутрин. 

"Наред с вътрешни експерти, "Еврохолд" е ангажирала солиден екип от външни консултанти с разнообразна експертиза и ще продължи с усилията по окончателното разрешаване на казуса в Румъния в съответствие с европейското законодателство. Холдингът декларира, че няма да допусне никакъв компромис, който да навреди на дружеството и интересите на неговите акционери, инвеститори и кредитори", се казва в съобщението.